całka
::): | | √Cy2+1 | |
Jak wyliczyć całkę ∫ |
| dy gdzie C − stała rzeczywista  |
| | y | |
27 lis 18:12
::): ?
27 lis 18:32
::):
27 lis 18:55
::): :(
27 lis 19:15
ICSP: Próbowałeś podstawić t =
√Cy2 + 1
27 lis 19:16
::): ale to chyba nic nie da?
27 lis 19:22
ICSP: dlaczego ?
27 lis 19:23
::): Podstawienie:
t =
√Cy2 + 1
t
2 = Cy
2 + 1
| | 2Cy | |
2tdt = 2Cydy ⇒ tdt = 2Cydy ⇒ dt = |
| dy |
| | √Cy2+1 | |
27 lis 19:29
::): te y w mianowniku mi nie zniknie raczej
27 lis 19:29
ICSP: | | √Cy2 + 1 | | √Cy2 + 1 | |
∫ |
| dy = ∫ |
| * ydy = ... |
| | y | | y2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
t =
√Cy2 + 1
t
2 = Cy
2 + 1
tdt = Cydy
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= ...
27 lis 19:32
::): jeszcze się spytam o policzenie takiej całki bo z nią też mam problemy
∫√−4y2+Cy3dy
27 lis 19:48
::): oczywiście dziękuje za pomoc bo doszedłem w końcu do obliczenia całki
27 lis 19:48
ICSP: = ∫ y * √Cy − 4 dy , t = √Cy − 4
27 lis 19:57
Saizou :
a co z przypadkiem gdy C=0 ?
27 lis 20:00
ICSP: a co z dziedziną ?
a co jeżeli y < 0 ?
| | tdt | |
Przecież widać, że podstawienie wysypuje się gdy C = 0 ( |
| = y dy) i oczywistym jest, |
| | C | |
ze ten rzypadek trzeba rozpatrzeć osobno i potem zobaczyć czy nie można go "dokleić" do
rozwiazania.
27 lis 20:03
Saizou :
[ICSP]] ja to wiem

ale czy
:
o tym wie

w ogóle to cześć

Co teraz porabiasz? Studia już skończyłeś ?
27 lis 20:06
::): jak rozpatrzyć przypadek gdy C = 0?
27 lis 20:06
ICSP: Podstaw C = 0 i policz całkę.
Saizou aktualnie zajmuje się pisaniem pracy licencjackiej
27 lis 20:11
Saizou : no to fajnie

a potem mgr ?
27 lis 20:16
ICSP: Chyba tak
27 lis 20:17
::): w tym drugim przykładzie też muszę rozpatrzyć warunek C = 0
27 lis 20:23
ICSP: również.
27 lis 20:35
::): to wyjdzie całka urojona tak?
27 lis 20:41