Potrzebuję pomocy przy 2 zadaniach.
Krystian: 1. Rozwiąż równanie. Odpowiedź podaj w radianach:
a) sin2x − 2sinx = 0
b) sin2x + 3cosx = 0
c) cos2x + sin 2x = 1
d) cos2x = cos2x
e) cos2x = 2sin2x
2. Rozwiąż równanie. Rozwiązanie podaj w stopniach.
a) cos2x = sin x
Każdy przykład mam zaczęty, w większości mam odpowiedzi, ale nie jestem ich pewien dlatego
proszę o pomoc i rozwiązanie tych równań.
27 lis 17:41
Frost: Podaj odpowiedzi; sprawdzimy
27 lis 17:46
Krystian: 1.
a) kπ
c) kπ
d) kπ
e) nie mam
2.
a) nie mam
27 lis 17:53
Janek191:

Np. a)
2 sin x*cos x − 2 sin x = 0
2 sin x*( cos x − 1) = 0
sinx = 0 lub cos x = 1
x = π*k lub x = 2π*k , k − dowolna liczba całkowita
Krócej: x = π*k
============
Patrz też na wykres:
27 lis 17:58
Janek191:
2 a) 1 − 2 sin
2 x = sin x
2 sin
2 x + sin x − 1 = 0
Dokończ
27 lis 17:59
Eta:
Nie chce mi się
27 lis 18:00
Krystian: A mogę liczyć na samo rozpisanie kolejnych przykładów ?
27 lis 18:00
Janek191:
1 e)
1 − 2 sin
2 x = 2 sin
2 x
4 sin
2 x = 1
| | 1 | | 1 | |
sin x = − |
| lub sin x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
27 lis 18:02
Krystian: Prosiłbym o rozpisanie 1 b) c) d) i 2 a)
27 lis 18:09
Janek191:
1 b) 2 sin x*cos x + 3 cos x = 0
cos x*( 2 sin x + 3) = 0
cos x = 0 bo 2 sin x + 3 > 0
| | π | | π | |
x = |
| + 2π*k lub x = − |
| + 2π*k |
| | 2 | | 2 | |
====================
27 lis 18:22
Janek191:
1 c) 1 − 2sin2 x + sin2 x = 1
− sin2 x = 0
sin x = 0
x = π*k , k − dowolna liczba całkowita
27 lis 18:24
Janek191:
1 d)
cos2 x = 2 cos2 x − 1
cos2 x = 1
cos x = − 1 lub cos x = 1
x = − π + 2π*k lub x = π + 2π*k
Krócej:
x = k*π
======
27 lis 18:27
Janek191:

cd. 2 a)
2 sin
2 x + sin x − 1 = 0
Δ = 1 − 4*2*(−1) = 9
| | −1 − 3 | | − 1 + 3 | |
sin x = |
| = − 1 lub sin x = |
| = 0,5 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | 5 | |
x = − |
| + 2π*k lub x = |
| + 2π*k lub x = |
| π +2π*k |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
27 lis 18:34
Krystian: Skąd wzięły się te wyniki w zad 2 ?
27 lis 19:19
Krystian: Wiem tyle że ma wyjść x=270 stopni, 30 stopni i 150 a nie wychodzi mi...
27 lis 19:29
Janek191:
− 90
o + 1*360
o = 270
o
27 lis 19:51
Janek191:
Pewnie miałeś rozwiązać równania w < 0 ; 2π > = < 0o, 360o >
27 lis 19:52