wzory skroconego mnozenia
gamon: sprowadzic do postaci iloczynowej
2x
2−13x+21=0 tylko za pomocą wzorów skroconego mnozenia
z delty wynika ze x1=3 v x2=3,5
2x
2−13x+21=0
| | 13 | | 13 | | 169 | |
(√2 x − |
| )2 = 2x2−2√2x (− |
| ) + |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
i tu sie gubie
27 lis 16:40
Janek191:
a = 2
2*( x − x1)*( x − x2) = 0
2*( x − 3)*( x − 3,5) = 0 − postać iloczynowa
===================
spr.
2*( x2 − 3,5 x − 3 x + 10,5) = 0
2 x2 − 13 x + 21 = 0
27 lis 16:44
Mila:
2x
2−13x+21=0 ⇔
| | 13 | | 169 | | 21 | |
2*[(x− |
| )2− |
| + |
| ]=0⇔ |
| | 4 | | 16 | | 2 | |
| | 13 | | 1 | | 13 | | 1 | |
2*(x− |
| − |
| )*(x− |
| + |
| )=0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
27 lis 18:42