zad z f liniowej
starypogromaca: Do zbioru X należą punkty leżące na prostej y=3/4x + 400, których współrzędne (x,y) spełniają
następujące warunki: x i y są liczbami całkowitymi oraz x<0 oraz y>0. Wyznacz liczbę elementów
zbioru X
27 lis 16:36
Janek191:
| | 1 600 | | 1 | |
x = − |
| = − 533 |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
x ∊ ( − 533 |
| ; 0 ) wtedy y > 0 |
| | 3 | |
Aby y było liczbą całkowitą x musi być podzielny przez 4.
Np. x = − 532
Mamy ciąg
x
1 = − 532 r = 4 x
n < 0
x
n = a
1 + ( n −1)*r = − 532 + 4*(n −1) = − 532 + 4 n − 4 = 4 n − 536 < 0
4n < 536 / : 4
n < 134
n = 133
======
spr.
x
133 = − 532 + 4*132 = − 532 + 528 = − 4
27 lis 17:00
Janek191:
Dokładniej:
Aby y było liczbą całkowitą, x musi być liczbą całkowitą ujemną podzielną przez 4.
27 lis 17:02
starypogromaca: ale dlaczego y ma byc liczba calkowita? i po co wyliczyles x przedial
27 lis 20:05
5-latek: To przeczytaj jeszcze raz tresc zadania
27 lis 20:07
starypogromaca: ale jest powiedziaane ze x <0
27 lis 20:22
starypogromaca: no ok a dlaczego x ma byc podzielny przez 4 dlaczego tak
27 lis 20:33
5-latek: jeśli nie rozumiesz treści zadania to jak chcesz go rozwiazac ?
piszse x,y sa całkowite aTy pytasz dlaczego y ma być liczba calkowita ?
27 lis 20:33
starypogromaca: dlaczego liczba podzielna przez 4 jest calkowita
27 lis 20:41
5-latek: No to sprawdzamy
Wzor funkcji jest taki
x=0 y=400 xi y ∊C
x=2 to y= 1,5+400∉C
x=4 to y=3+400=403∊C
Sprawdz sobie np. dla x=−8 x=−7 x=−6 x=−5 x=−4 i co zauważ
27 lis 20:42
starypogromaca: acha rozumiem tylko pytam skat taki wniosek..rozumiem twoja metoda jest trudna ....dziekuje ci
bardzo..ale to dla mnie dziwne to ze sie liczy dla y zeby bylo podzielne przez 4 a dla
x....nie rozumiem za bardzo tego zadania
27 lis 20:51
5-latek: czy już widzisz dlaczego x musi być podzielne przez 4 ?
Osobna sprawa to taka ze mamy mieć x<0 i y>0
jeżeli tak ma być to zauważ ze najmniejszse x całkowite to x=−4 potem x=−8 potem x=−12
itd. az do x=−532 bo dla x=−532 mamy
| | 3 | |
y= |
| *(−532)+400=1 czyli jeszcze masz y dodatnie zgodnie z warunkami zadania |
| | 4 | |
====================
natomiast już dla x=−536
| | 3 | |
y= |
| *(−536)+400 = policz sobie ile to wyjdzie i czy spelnia warunki zadania |
| | 4 | |
Tyle
27 lis 20:52
5-latek: Post 20:51 nie zrozumiales
x musi być liczba podzielna przez 4 dlatego żeby był spełniony warunek zadania gdzie y musi
być liczba calkowita .
y wcale nie musi być podzielne przez 4 (ma byx tylko liczba calkowita i >0
Natomiast żeby y było liczba calkowita to x musi być podzielne przez 4
Wykonaj sobie kilka takich rachunkow jak w poscie 20:42
27 lis 20:56
starypogromaca: dziekuje
27 lis 21:12
Janek191:
28 lis 10:53
sds: a co to znaczy element zbioru x ?
28 lis 16:56