Kombinatoryka
Bogdan: Pokazać, że dla dowolnego zbioru złożonego z dwunastu różnych liczb naturalnych mniejszych od
120 istnieją cztery podzbiory, których elementy sumują się do tej samej liczby.
Robie to tak, biore zbior o najmniejszej sumie czyli: 1+2+3+...+12 = 78 i o najwiekszej sumie:
119 + 118 + ... + 106= 1362
Mam wiec do dyspozycji 1362−78 = 1284 zbiorow roznych sum 12 elementowych zbiorow.
Mam problem teraz przy zliczaniu wszystkich mozliwych zbiorow 12 elementowych ze zbioru od
1...119.
Wychodzi mi symbol Newtona 119 po 12, a to jakas herezja jest chyba?
27 lis 15:48
PW: Już sam początek nie tak. Zbiór składa się z 12 różnych liczb. mniejszych od 120. Nie ma
gwarancji, że należą do niego liczby 1,2,3,...,12, ani że należą do niego liczby
108, 109, ..., 119
(dlaczego sumowałeś od 106, to czort jedyny wie).
Nie bardzo wiadomo po co liczysz więc 1+2+3+...+12 oraz 108+109+...+119. W zadaniu nie kazali
liczyć sumy wszystkich 12 liczb, ale pokazać, że 12 liczb można podzielić na 4 podzbiory o
jednakowych sumach.
Przykład:
Z = {7, 15, 23, 45, 67, 72, 75, 83, 90, 112, 114}.
Pokaż, czy rzeczywiście uda się ze zbioru Z wydzielić cztery podzbiory o jednakowych sumach
elementów.
27 lis 19:34
PW: Korekta. Zbiór Z ma zawierać 12 elementów, a wypisałem 11 − dodaj jeszcze jakiś.
27 lis 19:35
Bogdab: Dobra, zle zinterpetowalem to zadanie, dzieki za pomoc.
27 lis 21:45