ciągi geometryczny
Paulina : oblicz sumę S
5 ciągu geometrycznego (a
n).
a
1= −4
S
3= −12
(prawidłowa odp to −44 lub −20)
proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie bo nie rozumiem tego
27 lis 15:43
ICSP: a co rozumiesz przez zapis Sn ?
27 lis 15:44
Paulina : tak ja znam ten wzór tylko jak liczę to nie wychodzi mi taki wynik i dlatego proszę o pomoc
27 lis 15:50
J:
rozumiesz pytanie, które zadał Ci ICSP ?
27 lis 15:50
ICSP: a dlaczego od razu ze wzoru ?
Spytałem co rozumiesz przez ten zapis. Jak za pomocą a1 , a2 , ... wyrazić Sn.
27 lis 15:51
Paulina : nie rozumiem
27 lis 15:53
J:
S5 − to suma pięciu poczatkowych wyrazów tego ciągu
27 lis 15:57
Paulina : i co dalej ?
27 lis 16:00
Paulina : pomoże ktoś ?
27 lis 16:13
ICSP: wyraż mi za pomocą a1 , a2 , a3 wartość S3.
27 lis 16:14
Janek191:
a
1 = − 4
S
3 = a
1+a
2+a
3 = a
1+a
1*q + a
1*q
2 = a
1*(1 +q +q
2) = −4*(1 + q + q
2) = − 12 / : (−4)
1 + q + q
2 = 3
q + q
2 = 2
q
2 + q − 2 = 0
( q + 2)*( q − 1) = 0
q = − 2 lub q = 1
1) Dla q = − 2
| | 1 − q4 | | 1 − (−2)5 | | 1 − (−32) | |
S5 = a1* |
| = − 4* |
| = − 4* |
| = − 4*11 = −44 |
| | 1 − q | | 1 − (−2) | | 3 | |
2) Dla q = 1
S
5 = 5*a
1 = 5*(−4) = − 20
27 lis 16:16
Janek191:
| | 1 − q5 | |
Oczywiście: S5 = a1* |
| |
| | 1 − q | |
27 lis 16:17
Janek191:
Musisz znać 2 wzory:
a
n = a
1*q
n−1
i
27 lis 16:19
ICSP: | | 1 − q5 | |
Sumowanie pięciu wyrazów za pomocą wzoru S = a1 * |
| to chyba lekki przerost |
| | 1 − q | |
formy nad treścią
27 lis 16:19
Janek191:
Lub do 1) q = − 2 a1 = − 4
S5 = S3 + a4 + a5 = −12 −4*(−2)3 − 4*(−2)4 = − 12 + 32 − 64 = −44
27 lis 16:25
Paulina : Janek191 dzięki za pomoc
27 lis 16:27
Janek191:
Rozumiesz, czy jeszcze nie ?

Oblicz a
6 dla tego ciągu
oraz S
6
1) q = − 2
2) q = 1
27 lis 16:29
5-latek: Janek 191

Tutaj nie chodzi o rozumienie .Pewnie to rozumie . Tutaj chodzi o to ze kolezanka nie
potrafi wykonać obliczen i w tym aly jest b
ól
27 lis 16:32
Janek191:
To w jaki sposób doszła do szkoły ponadgimnazjalnej ?
27 lis 16:33
Paulina : ja to wszystko rozumiem bo zrobiłam wcześniejsze przykłady tylko teraz mi nie wychodziło i
chciałam aby ktoś mi pomógł i wytłumaczył

czy tak ciężko to zrozumieć ?
27 lis 16:44
Janek191:
Jak rozumiesz, to oblicz a
6 i S
6 dla danego ciągu.
Nie będziemy mieć wtedy wątpliwości
27 lis 16:47
Paulina :
1)
a6=128
s6=−260/3
2)
a6= −4
S6= −24
27 lis 17:05
Paulina :
w tym pierwszym s6=84
27 lis 17:14
Janek191:
ok

S
6 = S
5 + a
6 = − 44 + 128 = 84
27 lis 17:19
Paulina : a to drugie?
27 lis 17:25
Janek191:
Też, bo dla q = 1 ciąg jest stały.
Wtedy an = a1
Sn = n*a1
S6 = 6*(−4) = − 24
27 lis 17:27
5-latek: Dobrze
dla q=1 ile będzie wynosil wyraz np. a100
27 lis 17:30
Paulina : chyba już pokazałam że to rozumiem
27 lis 17:33