ciąg geometryczny
Paulina : Oblicz wyrazy a
3 i a
5 ciągu geometrycznego (a
n)
a
1+ a
3=10, a
3= −8a
6
(Prawidłowa odpowiedź to a
3=2 i a
5= 1/2 lub a
3= a
5=0)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
27 lis 15:15
J:
a1 + a1 + 2r = 10
a1+ 2r = −8(a1 + 5r)
i rozwiąż ten układ równan
27 lis 15:17
ICSP: geometrycznego
27 lis 15:20
J:
ślepota
27 lis 15:21
Paulina : a pomożesz rozwiązać ?
27 lis 15:36
ICSP: a6 = a1 * q5
a3 = a1 * q2
a3 = −8a6
a1 * q2 = −8 a1 * q5
a1 * q2 + 8 a1 * q5 = 0
a1 * q2 ( 1 + 8q3) = 0
27 lis 15:39
Eta:
| a6 | | a3 | |
| =q3 ⇒ q3= −8 ⇒ q=−2 i a1= |
| ⇒ 4a1=a3 |
| a3 | | q2 | |
to: a
1+4a
1=10 ⇒
a1=5
ciąg : 2,−4,
8,−16,
32,−64,128,−256,..........
a
3=8 , a
5= 32
27 lis 18:28