przebieg zmiennosci funkcji
aaa: Siema,
Pomożecie mi z tym zadankiem, a mianowicie nalezy zbadac przebieg zm f−cji (chodzi mi o to czy
jest parzysta, czy nie parzysta asymptoty)
y=x2lnx
27 lis 14:08
J:
jaka jest dziedzina ?
27 lis 14:11
aaa: (0,+niesk.)
27 lis 14:14
J:
teraz pochodna
27 lis 14:16
J:
teraz pochodna
27 lis 14:16
aaa: z wklesłosciami i z monotonicznoscia sobie poradze tylko zalezy mi na tym zeby policzyc
asymptoty
27 lis 14:19
aaa: pochodna to 2xlnx+x
27 lis 14:21
J:
dobra ... czy funkcja jest ciagła w calej dziedzinie ?
27 lis 14:28
aaa: tak
27 lis 14:29
aaa: dobra kapuje....
27 lis 14:29
aaa: mam jeszcze problem z monotonicznoscia x+2xlnx=0 kiedy
27 lis 15:02
J:
f'(x) = x(2lnx + 1) f'(x) = 0 ⇔ 2lnx + 1 = 0
analizuj znak pierwszej pochodnej
27 lis 15:03
aaa: 2lnx=−1 wtedy gdy lnx =−1/2 x=1/100
27 lis 15:08
J:
(0,x
o) − f malejaca
(x
o,+
∞) − f rosnąca
27 lis 15:09
J:
| | 1 | | 1 | |
lnx = − |
| ⇔ lnx = lne−1/2 ⇔ x = e−1/2 ⇔ x = |
| |
| | 2 | | √e | |
27 lis 15:11
aaa: dzieki wielkie
27 lis 15:15
aaa: ostatnie pytanie druga pochodna wychodzi 3+2lnx
lnx=−3/2
ale z tego wychodzi ze funkcja jest w pierqwszym przedziale wklęsła co nie jest prawda
27 lis 15:54
aaa: policzy ktos wklesolosc i wypuklosc dla tej funkcji?
27 lis 16:09