Pomocy
1234: Oblicz wartość wyrażeń:
A) log(54−x3) = 3logx
B) log3(3x−8) = 2−x
27 lis 13:57
J:
to są równania
1) zrób załozenia
A) ⇔ 54 − x3 = x3
B) ⇔ 32−x = 3x − 8
... i próbuj rozwiazywać
27 lis 13:59
J:
wskazówka do B) podstaw: 3x = t i t > 0
27 lis 13:59
1234: Ok w A zalize ze 54−x3>0 i wychodzi mi ze x < 541/3
27 lis 14:05
J:
czyli: x < 3*3√2
27 lis 14:07
1234: Spoko wyszlo dzieki. A w B nie bqrdzo rozumem
27 lis 14:08
J:
sprawdź, czy dobrze przepisane B)
27 lis 14:09
J:
logab = c ⇔ b = ac
27 lis 14:10
1234: Dobrze przepisane. Czyli zakładam ze 3x−8>O i z rego wychodzi mi ze 3x>8
27 lis 14:13
J:
dobra ... licz dalej
27 lis 14:17
1234: Problem w tym ze nie wiem jak
27 lis 14:18
J:
patrz 13:59
27 lis 14:19
1234: Ale chodzi mi o dziedzine
27 lis 14:22
J:
zlogarytmuj obustronnie log o podstawie 3
27 lis 14:26
1234: Spoko dzieki a czy takie cos wiesz jak zrobic?
Xlogx −2 = 1000
27 lis 14:36
J:
jaki jest wykładnik , a jaka podstawa ?
27 lis 14:46
1234: W poleceniu mam to co napisałem o 14:36 z poleceniem oblicz.
27 lis 16:16