Własności funckji ciągłych - zadanie mało brakuje do rozwiązania
Lolek: Dla jakiej wartości parametru m największa wartość f jest o 2 większa od najmniejszy wartości
tej
funkcji w podanym przedziale.
f(x) = x
2 − 4x x∊<1;k> gdzie k>1
f(1) = 1 − 4 = − 3
f(1) = −3
f(k) = k
2 − 4k
i co dalej robię
gdzie k>1
k
2 − 4k > 2

?
k
2 − 4k −2 > 0
27 lis 13:24
Janek191:
A gdzie jest m ?
27 lis 13:30
J:
a gdzie jest parametr m ?
27 lis 13:30
===:
zauważ, gdzie f(x) ma minimum
27 lis 13:31
Lolek: k* przepraszam nie m
27 lis 13:31
Lolek: uciekł m uciekło
27 lis 13:32
J:
fmin = f(2) = −4
zatem musi być: f(k) = − 4 + 2 = − 2
27 lis 13:37
===:
x
w=

y
w=

i tak dalej
27 lis 13:38
Lolek: w odpowiedziach jest k = 2 + √2
27 lis 13:38
J:
patrz: 13:37
27 lis 13:38
Lolek: skąd tam f(2) = −4 ?
27 lis 13:41
J:
k2 − 4k = −2 ⇔ k2 − 4k + 2 = 0 ⇔ k = 2 + √2 lub k = 2 − 2√2 ( odpada )
27 lis 13:42
27 lis 13:43
Lolek: k
2 − 4k = −2 ( a "−2" skąd

)
27 lis 13:43
J:
patrz: 13:37 f(k) musi być o 2 wieksze od minimum , f(k) = fmin + 2 = − 4 + 2 = − 2
27 lis 13:45
ror: w przedziale <1,2>, fmin=f(k) czyli dla 1<k≤2, a największa to f(1), bo funkcja ta jest w
tym przedziale malejąca
f(1)=2+f(k) ⇒−3=2+k2−4k
k2−4k+5=0 brak rozwiązań
dla k>2 fmin=f(2)=−4
fmax=f(k) f(k)=2+f(2) ⇒k2−4k=2−4
k2−4k+2=0
k=2−√2<2
k=2+√2
27 lis 13:46
Lolek: ok dzięki
27 lis 13:47