Wartość wyrażenia jest równa..
907: Wartość wyrażenia (2√5−√15)*(2√2+√6) / √2*√5 jest równa ?
Jak sobie z tym poradzić ? Odpowiedź to 1
27 lis 11:51
J:
wykonać podane działania
27 lis 11:51
midgard: Wyciagnij z pierwszego nawiasu √5, a z drugiego √2
27 lis 11:54
5-latek: 2√5−√15= 2√5−√5*√3= √5(2−√3)
2√2+√6=2√2+√2*√3= √2(2+√3
dalej już samemu i wychodzi 1
27 lis 12:06
907: Dziękuje bardzo
27 lis 12:09
907: a to ?
(313−213)(3√9+3√6+3√4) Odpowiedź to też 1.
Próbowałem zamienić wszystko na pierwiastki z 2 i 3 i wyciągnąć przed nawias, ale z marnym
skutkiem.
27 lis 13:35