fizyka, wektory, prędkość
midgard: Położenie cząstki opisuje zależność r(t)= bti+(c−dt2)j, gdzie b= 2m/s, c=5m i d=10m/s. Wyraź
składową y jako funkcję od x. Wyznacz wektor prędkości. Oblicz dla jakiego t wektor prędkośći
jest prostopadły do wektora.
Nie bardzo rozumiem polecenie, szczególnie pierwsze.
i,j chodzi o składowe wektora
27 lis 11:48
ror: r(t)=[bt,c−dt
2]
x=bt, y=c−dt
2
| | x2 | |
y=c−d |
| podstawiając dane |
| | b2 | |
27 lis 11:57
midgard: tak myślałem, ale nie byłem pewny, czy mozna aż tak ingerować w ten wzór
dziękuję bardzo
27 lis 12:03
midgard: ale wektro prędkośći to będzie v(t)= 2+20t?
27 lis 12:04
ror: v(t)=r'(t)=[2,−20t]
27 lis 12:06