Wyznacz asymptotyWyznacz asymtoty, proszę o sprawdzenie
FHA: Wyznacz asymptoty, proszę o sprawdzenie
Dziedzina: (−
∞,−2)(−2,2)(2,+
∞)
1. Liczę asymptoty pionowe na krańcach dziedziny:
Wychodzi mi asymptota pionowa obustronna: x=2
Funkcja, posiada asymptotę pionową obustronną w punkcie x=2
2. Określam asymptotę poziomą i ukośną:
x → +/−
∞
lim (f(x)−ax)= −1
x → +/−
∞
y= 0x−1 jest równaniem asymptoty ukośnej przy x → +/−
∞
y= −1 jest równaniem asymptoty poziomej przy x → +/−
∞

?
FHA: Mam jeszcze pytanie

lim
x → (−2)
+/
− = − 1/2
Wniosek brak asymptoty pionowej, nie spełniony warunek

Czy trzeba to inaczej zapisać?