ciąg arytmetyczny (szkoła średnia)
Paulina : Wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n)
a
1+ a
2=7
a
1*a
2=10
(to razem jest w klamrze )
Proszę o wytłumaczenie
27 lis 10:24
===:
wyznacz ciąg ... to napisz jego wzór ... wzór na wyraz a
n
Aby go napisać musisz znać a
1 i r
W układzie równań masz niezbędne do tego dane ...tyle że musisz je wyliczyć
27 lis 11:00
J:
a1 + (a1+r) = 7
a1*(a1+r) = 10
27 lis 11:04
Janek191:
cd.
2 a1 + r = 7 ⇒ r = 7 − 2 a1
a1*( a1 + 7 − 2 a1) = 10
więc
a1*(7 − a1) = 10
a1 = 2 lub a1 = 5
r = 7 − 2*2 = 3 lub r = 7 − 2*5 = − 3
an = a1 + ( n −1)*r
zatem mamy dwa ciągi :
1) an = 2 + 3*( n −1) = 2 + 3 n − 3 = 3 n − 1
lub
2) an = 5 + (−3)*(n −1) = 5 − 3n + 3 = − 3 n + 8
27 lis 11:45
Paulina : dzięki wielkie za pomoc
27 lis 13:44