logarytmy
Ania: Jak rozwiązać takie 'proste' (jak się zaraz pewnie okaże

) zadanko?
2x−log 25 = log 5
2x + 2log 4 − log (1+2
x)
2
27 lis 09:04
===:
log10
2x−log25−log5
2x−2log4+log(1+2
x)
2=0
| | 102x*(1+2x)2 | |
log |
| =0 |
| | 25*52x*16 | |
2
2x(1+2
x)
2=400
2
4x+2*2
3x+2
2x−400=0
2
x=t gdzie t>0
t
4+2t
3+t
2−400=0
t
1=−5 sprzeczny z założeniem
t
2=4
zatem 2
x=4 ⇒ x=2
27 lis 09:43
PW:
2x = 2log5 + 2log5
x + 2log4 − 2log(1+2
x)
x = log5 + log5
x + log4 − log(1+2
x)
x = log4·5
x+1 − log(1+2
x}
Teraz podstawić t = 2
x > 0 i powinno sie rozwiązać bez trudu.
27 lis 09:44
===:
za zamieszczenie tego prostego zadanka też Ci
Aniu serdecznie dziękujemy
27 lis 21:24