Rozwiąż równanie
Patryk: 3
log3x*log3x + x
log3x − 162 = 0
• x > 0
Próbowałem coś takiego:
3
log3x*log3x = 3
log3x * 3
log3x = x*x = x
2
| | 1 | |
xlog3x = x |
| ( x jest podnoszone do potęgi o co w ułamku) = |
| | logx3 | |
x
{logx3}−1
Co dalej? Czy jakoś inaczej to rozwiązać?
162 można jeszcze rozbić na 3
4*2, ale dużo mi to nie daje.
Próbowałem, też pod log
3x podstawić t i też bez skutku
3
t*t + x
t − 162 = 0
27 lis 08:25
J:
⇔ 2*xlog3x = 162 ⇔ xlog3x = 81 ⇔ log3x = logx81 .. i kombinuj
27 lis 08:29
J:
| | 1 | |
odpowiedź: x= 9 lub x = |
| |
| | 9 | |
27 lis 08:33
27 lis 08:33
Patryk: Dziękuję bardzo!
27 lis 08:34
Patryk: Hmm... tylko średnio rozumiem skąd x2 + xlog3x = 2 * xlog3x
27 lis 08:38
J:
3log3x*log3x = (3log3x)log3x = xlog3x
xlog3x + xlog3x − 162 = 0 ⇔ 2*xlog3x − 162 = 0
27 lis 08:50
Patryk: Jeszcze raz dziękuję
27 lis 08:52