Kąty między bokami.
L4SeR: Pytam o precyzyjne I formalne oznaczenie kątów między konkretnymi bokami w trójkącie.
Czy dopuszczalny jest zapis:
|ABC| = 30 stopni.
Czy powinno być raczej |∠ABC| = 30
Jakie w ogóle istnieją poprawne I formalne oznaczenia kątów z wykorzystaniem zapisu
uwzględniającego boki? Przydałoby się, żeby było to potwierdzone konkretną literaturą.
Z góry dziękuję za dyskusję.
27 lis 00:05
L4SeR: Moja pomyłka, chodzi oczywiście o WIERZCHOŁKI, nie boki.*
27 lis 00:08
L4SeR: Ktokolwiek?
27 lis 00:21
PW: Zwyczaj jest taki, że jeśli trójkąt ma boki a, b, c, to kąt leżący naprzeciw boku a oznacza się
symbolem α, leżący naprzeciw boku b − symbolem β, zaś leżący naprzeciw boku c − symbolem γ.
Wszystkie wzory (np. twierdzenie sinusów) są sformułowane z poszanowaniem tej umowy.
Chcąc opisać kąt za pomocą wierzchołków stosujemy umowę:
− wierzchołek kąta jest środkową literą w zapisie (np. zapis ∡AOB oznacza kąt o wierzchołku O i
ramionach OA oraz OB).
− punkty różne od wierzchołka podajemy w takiej kolejności, aby kąt był "dodatnio
zorientowany", np. w zapisie ∡AOB jest informacja, że półprosta OA→(traktowana jako pierwsza)
i półprosta OB→ (traktowana jako druga) tworzą dodatnio zorientowany kąt.
Jeżeli nie chcemy mówić o kątach zorientowanych, to napis ∡AOB musi być uzupełniony o
określenie "wypukły" lub "wklęsły", żeby było wiadomo o którym z dwóch kątów o wierzchołku O i
ramionach OA, OB mówimy.
Zapisu |ABC| dla oznaczenia miary kąta nie stosujemy. Oba zapisy ∡AOB = 30° i |∡AOB| = 30°
uznaje się za poprawne (oczywiście ten drugi formalnie lepszy. bo odróżnia się zapis kąta od
jego miary, tak jak zapis |AB| = 5 jest lepszy niż AB =5, choć oba mogą być stosowane bez
nieporozumień, byle konsekwentnie).
27 lis 09:18