calka nieoznaczona
calka: | | 1 | | 1 | | x2 | |
∫ |
| =∫ |
| −∫ |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2+1) | | (x2+1)2 | |
Jak obliczyć te całkę, która została?
26 lis 23:58
ICSP: przez części.
27 lis 00:14
calka: Nie mogę dobrać odpowiednich części, może jeszcze jedna podpowiedź.
27 lis 00:22
ICSP: | | x2 | | x | |
∫ |
| dx = ∫ x * |
| dx |
| | (x2 + 1)2 | | (x2 + 1)2 | |
27 lis 00:28
calka: | −2x | | 1 | | −2x | |
| +2∫ |
| = |
| +2arctgx |
| x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
Dobrze?
27 lis 00:39
ICSP: źle policzone v.
27 lis 00:42