rozwiaz rownanie
zagubiony: jak to rozwiazac
1+ (x/x+3) [(x/x+3)2 +...= x2 + 1/3
1+ 1/(2−x) + 1/(2−x)2 +...= 3−2x
26 lis 23:53
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1/ x( |
| + |
| +....) = x2+ |
| −1 |
| | x+3 | | (x+3)2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
W nawiasie jest suma szeregu zbieżnego : q= |
| |q|<1 i x≠ −3 i a1= |
| |
| | x+3 | | x+3 | |
| | a1 | | 1 | |
S= |
| = ..... = |
| |
| | 1−q | | x+2 | |
równanie przybiera postać:
teraz rozwiąż to równanie i uwzględnij założenia |q|<1 i x≠ −3
2/ podobnie ......
27 lis 00:44
zagubiony: nadal nie rozumiem jak to zrobic
27 lis 00:53
zagubiony: prosze o wytlumaczenie krok po kroku jak to zrobic, abym jutro zdal
27 lis 02:09
zagubiony: Jak to sie robi? Pragnesie tego nauczyc
4 gru 18:11
4 gru 18:16
Jack: Suchej no majster.
Masz jakiś ciąg geometryczny , który jest nieskończony (no właściwie to się nazywa szereg).
Jeśli chcesz obliczyć sumę nieskończonego zbioru no to się nie da bo Ci wyjdzie nieskończoność,
a to bez sensu.
Więc zakładamy, że obliczymy szereg tylko i wyłącznie taki, który jest zbieżny do jakiejś
wartości... Czyli dąży do jakiejś liczby
więc , to założenie to :
|q| < 1
z obliczenia tego założenia, dostajemy dziedzinę, czyli dokładnie kiedy ten szereg jest
zbieżny, czyli da się go obliczyć, (bo jak by był rozbieżny no to nie ma sensu...)
więc, skoro już mamy dziedzinę, no to liczymy ze wzoru na szereg czyli :
Oczywiście robimy założenia że mianownik ułamka jest różny od zera, bo nie wolno dzielić przez
zero.
4 gru 18:29
kasia: −x2+14=0
31 sty 23:54