kombinatoryka PERMUTACJA
asia: wśród 20 osób losowo ustawionych w szereg są Ania i Karol. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia,ze miedzy Ania a Karolem stoi pięc osób.
26 lis 23:53
Janek191:
Może tak :
AxxxxxKxxxxxxxxxxxxx
xAxxxxxKxxxxxxxxxxxx
xxAxxxxxKxxxxxxxxxxx
xxxAxxxxxKxxxxxxxxxx
xxxxAxxxxxKxxxxxxxxx
xxxxxAxxxxxKxxxxxxxx
xxxxxxAxxxxxKxxxxxxx
xxxxxxxAxxxxxKxxxxxx
xxxxxxxxAxxxxxKxxxxx
xxxxxxxxxAxxxxxKxxxx
xxxxxxxxxxAxxxxxKxxx
xxxxxxxxxxxAxxxxxKxx
xxxxxxxxxxxxAxxxxxKx
xxxxxxxxxxxxxAxxxxxK
I Ω I = 20 !
I A I = 2*14*18 !
| | 28* 18 ! | | 28 | | 28 | | 7 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 20 ! | | 19*20 | | 380 | | 95 | |
27 lis 00:02
asia: dzięki, skomplikowany ten dział troszku
27 lis 00:05
Eta:
Janek ale się opisałeś
Gdyby tych osób był 100 , to zeszło by Ci do południa

Najlepiej "związać " Anię , Karola i 5 osób −− to mamy jeden element +13 osób
(20−7)+1 =14 −−− rzędów
|A|=2!*14 *18!
Przy 100 osobach : mamy (100−7)+1= 94 rzędy
|A|=2!*94*98!
27 lis 00:20
asia: Spoko, podręcznik też tak to rozpisuje. Pan chciał mi łopatologicznie to wystawić

dzięki też
za te krótkie rozwiązanie

fajnie tu jest
27 lis 00:22
Eta:
27 lis 00:23
Janek191:
Asia załapała
27 lis 00:28
ivi: w
(20−7)+1 =14 −−− rzędów to +1 oznacza ten jeden element w który zwiazalismy 5 osob anie i
karola?
27 lis 00:29
Eta:
Dokładnie tak
27 lis 00:33