matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
:(:
lim x
2
−x−6/x
2
−4 x −> −2
26 lis 23:32
:(:
ref
26 lis 23:47
Janek191::
x
2
− x − 6
( x −3)*(x + 2)
x −3
f(x) =
=
=
x
2
−4
(x −2)*(x + 2)
x −2
więc
− 2 − 3
5
lim f(x) =
=
− 2 − 2
4
x→ −2
26 lis 23:48
:(:
dz
26 lis 23:52