oblicz granice ciagu
zagubiony: an=(14+18+22+...+(4n+2))/4n2 −2n+1
an = (14+19+24+...+(5n−1))/6n2 −2n+1
an=(n−5/n+4)3n
an=(n+5/n+4)2n
an= (3n− √9n2 −4n−2)
an= [3(n+3)!−(n+1)!]/ [(n+3)!+(n+1)!]
an=[3(n+2)!−n!]/ [(n+2)!+n!]
Nie mam pojecia jak to zrobic a jutro mam to na poprawce
26 lis 23:17
Janek191:
Np.
| | n −5 | | ( 1 − 5n)3n | |
an = ( |
| )3n = |
| |
| | n + 4 | | | |
więc
| | ( e−5)3 | | e−15 | |
lim an = |
| = |
| = e−27 |
| | (e4)3 | | e12 | |
n→
∞
26 lis 23:31
Janek191:
więc
| | (e5)2 | | e10 | |
lim an = |
| = |
| = e2 |
| | (e4)2 | | e8 | |
n→
∞
26 lis 23:35
Janek191::
| | 9 n2 − ( 9 n2 − 4 n − 2) | |
an = 3 n − √9 n2 − 4 n −2 = |
| = |
| | 3 n + √9 n2 − 4n − 2 | |
| | 4 n + 2 | | 4 +2n | |
= |
| = |
| |
| | 3 n + √9 n2 − 4 n − 2 | | 3 + √9 − 4n − 2n2 | |
więc
| | 4 +0 | | 4 | | 4 | | 2 | |
lim an = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 3 + √9 − 0 − 0 | | 3 + 3 | | 6 | | 3 | |
n→
∞
Zastosowano wzór:
26 lis 23:42
zagubiony: Dziekuje,zycie mi ratujesz bo ja to totalna noga z matmy
26 lis 23:58
Janek191:
To się weź za naukę.
Te dwa początkowe są dobrze przepisane ?
27 lis 00:15
Janek191:
| | 3*( n +3) ! − ( n +1) ! | |
an = |
| = |
| | ( n +3) ! + ( n +1) ! | |
| | 3* ( n +1)!*(n +2)*(n +3) − ( n +1) ! | |
= |
| = |
| | ( n +1) !*(n +2)*(n +3) + (n +1) ! | |
| | ( n +1) !*( 3*(n +2)(n +3) − 1) | |
= |
| = |
| | ( n +1)!*[( n +2)*(n +3) + 1] | |
| | 3*( n +2)*( n +3) − 1 | |
= |
| ; dzielimy licznik i mianownik przez n2 = n*n |
| | ( n +2)*(n +3) + 1 | |
| | | | 2 | | 3 | | 1 | | 3*(1 + |
| )*( 1 + |
| )− |
| | | | n | | n | | n2 | |
| |
= |
| |
| | | | 2 | | 3 | | 1 | | ( 1 + |
| )*(1 + |
| ) + |
| | | | n | | n | | n2 | |
| |
więc
| | 3*1*1 −0 | | 3 | |
lim an = |
| = |
| = 3 |
| | 1*1 + 0 | | 1 | |
n→
∞
27 lis 00:26
zagubiony: tak sa dobrze przepisane
27 lis 00:28
Janek191:
| | 14 + 18 + 22 + ... + ( 4 n +2) | |
an = |
| |
| | 4 n2 −2 n +1 | |
Zajmiemy się licznikiem:
6 + 10 + [ 14 + 18 + 22 + ... + ( 4 n + 2)] − suma ciągu arytmetycznego
b
1 = 6 r = 4
więc
S
bn = 0,5*[ 6 + ( 4 n + 2)]*n = 0,5*(4 n + 8)*n = ( 2 n + 4)*n = 2 n
2 + 4n
zatem
14 + 18 + 22 + ... + ( 4 n + 2) = 2 n
2 + 4 n − 16
i dlatego
| | 2n2 +4 n −16 | | | |
an = |
| = |
| |
| | 4 n2 − 2n +1 | | | |
więc
| | 2 + 0 − 0 | | 2 | |
lim an = |
| = |
| = 0,5 |
| | 4 − 0 + 0 | | 4 | |
n→
∞
27 lis 00:37
Janek191:
Tyle na dzisiaj
27 lis 00:39
zagubiony: dziekuje
27 lis 01:03