oblicz granicę przy x dążącym do 0
Sylwia: do sprawdzenia − poproszę
x→0
stosujemy regułę l'H
liczymy pochodne
druga pochodna
trzecia pochodna
czy tak jest ok
przy x→0
26 lis 22:56
J:
juz pierwsza żle
26 lis 23:43
26 lis 23:49
J:
i nie musisz już dalej liczyć pochodnych, bo:
| | sin2x | | 1 | | 1 | |
= lim |
| = lim |
| = |
| |
| | 3sin2xcos3x | | 3cos3x | | 3 | |
27 lis 08:20
Sylwia: hmmm do mnie załamałaś J
| | 1 | |
tgx−x =tg2x ok choć moja wersja gdzie tgx−x= |
| −1 też jest ok  ? |
| | cos2x | |
ale dlaczego nagle tg
2x = sin
2x

? z 27 list godz 8:20


proszę o wyjaśnienie
28 lis 20:41
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
licz dalej |
| − 1=... wspolny mianownik, 1trygonometryczna |
| | cos2 x | |
28 lis 20:47
Sylwia: jedynka trygonometryczna
sin
2x*cos
2x=1
rozumiem że po sprowadzeniu do wsólnego mianownika i wykorzystaniu 1 w mianowniku tomam
a skąd ten sin
2x u J i potem z tego 1

?
28 lis 20:59
sushi_gg6397228:
robisz po swojemu
post 20.47 wspolny mianownik
28 lis 21:01
Sylwia: liczę i gdzieś robię błąd

to jeszcze raz
| tgx−x | | | |
| =(liczymy pochodną)= |
| = |
| sin3x | | 3sin2x*cosx | |
| | | | 1−cos2x | | 1 | |
= |
| = |
| * |
| |
| | 3sin2x*cosx | | cos2x | | 3sin2x*sinx | |
gdzie robię błąd
28 lis 21:15
sushi_gg6397228:
a Ty dalej swoje, robisz co chcesz
| 1−cos2 x | | sin2 x | |
| = |
| = tg2 x |
| cos2 x | | cos 2 x | |
| tg 2 x | | sin2 x | |
| = |
| |
| 3 sin2 x * cos x | | 3 sin2 x * cos x *cos2 x | |
28 lis 21:19
Sylwia: teraz rozumiem ... dziękuję za wyjaśnienia
28 lis 21:22
sushi_gg6397228:
na zdrowie
28 lis 21:22
Sylwia: nie jednak nadal nie rozumiem
:(
sin
2x przy x→0 =

? zero

bo J napisał że 1 z dnia 27 listopad 8:20
28 lis 22:14
Sylwia: sorry już wiem
28 lis 22:15
sushi_gg6397228:
czy @J napisał lim sin2 x = 1 czyli co innego ?
28 lis 22:16