ostroslup
wd410: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, którego wszystkie krawędzie mają długość a.
Ostrosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i środek przeciwległej
do niej krawędzi bocznej. Pole otrzymanego przekroju jest równe?
26 lis 22:33
wd410:
26 lis 23:13
ror:

i np. ze wzoru Herona
26 lis 23:23
26 lis 23:29
ror: albo
| | 1 | | 3a2 | | 2√2 | | a2√2 | |
P= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 3 | | 4 | |
26 lis 23:30
wd410: A jak to obliczyłaś? Ze wzoru Herona?
26 lis 23:31
Eta:
| | 1 | | a | | a2√2 | |
P= |
| *a√2* |
| = |
| [j2] |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
26 lis 23:31
Mila:
Twój zielony Δ jest równoramienny, wysokość obliczyłam z tw. Pitagorasa.
26 lis 23:33
Mila:
Tak, jak Eta.
26 lis 23:34
wd410: Podstawa tego trójkąta to przekątna kwadratu o boku a, a ramie skąd?
26 lis 23:39
Mila:
Wszystkie ściany boczne są Δrównobocznymi.
Ramię jest wysokością Δrównobocznego o boku a,
| | a√3 | |
jest równe |
| , zobacz na rysunku Ety. |
| | 2 | |
26 lis 23:49
wd410: Dzięki, sam bym tego nie ogarnął, a to tylko zadanie za 1 punkt.
26 lis 23:53