calka krzywoliniowa
Pawel: Obliczyc calke ∫l (yx + x2)dl, gdzie l jest okregiem o srodku w punkcie S=(0,2) i promieniu
r=6
26 lis 22:28
Pawel: Nie umiem sparametryzowac okregu, chcialem tez wyznaczyc y = ±√x2 − 16 + 4. ale nie wiem co
z tym znakiem przy pierwiastku. A wyrazenie √1+y'2 jest za trudne do obliczenia calki.
Mozliwe, ze istnieje inna metoda lub jest jakis wzor jak postepowac w przypadku okregu. Prosze
o pomoc.
26 lis 22:57
Pawel: chyba, ze x=3cost. y=3sint + 2, 0 ≤ t ≤ 2π to odpowiednia parametryzacja ?
26 lis 22:59
Pawel: up
27 lis 00:12
ICSP: dlaczego 3?
27 lis 00:13
Pawel: znaczy 6
27 lis 00:43
ICSP:
27 lis 00:43
Pawel: x=6cost
y=6sint + 2
To bedzie dobrze?
27 lis 00:48
ICSP: będzie
27 lis 00:50
Pawel: super, problem z glowy. Męczyło mnie to od rana

Dziekuje.
27 lis 00:52