granica
maro: mam taką granicę do obliczenia
| n2+4n+3 | |
lim n→∞ ( |
| )3n+2 |
| n2+2n+6 | |
| 2n−3 | |
po przekształceniach dochodzę do (1+ |
| )3n+2, jednak jak dalej to uprościć |
| n2+2n+6 | |
żeby móc zastosować tu twierdzenie z liczbą e?
26 lis 22:06
Przemysław: | 2n−3 | |
...=(((1+ |
| )3n+2= |
| n2+2n+6 | |
| 2n−3 | |
(1+ |
| )(n2+2n+6)/(2n−3))(2n−3)/(n2+2n+6))3n+2= |
| n2+2n+6 | |
| 2n−3 | |
(1+ |
| )(n2+2n+6)/(2n−3))(6n2−5n−6)/(n2+2n+6)→e6 |
| n2+2n+6 | |
jakoś tak może?
26 lis 22:15
maro: ano tak, bo zapomniałem że jest jeszcze coś takiego jak (1+a
n)
1/an dziękuję Ci Przemysław
26 lis 22:17
Przemysław:
26 lis 22:18
maro: matko jakie to proste było, aż mi głupio
26 lis 22:21
FHA:
26 lis 22:22
Mila:
Moze tak:
| n2+4n+3 | | n2+4n+3 | |
=( |
| )3n*( |
| )2= |
| n2+2n+6 | | n2+2n+6 | |
| n2+4n+3 | | n2+4n+3 | |
limn→∞( |
| )3n*( |
| )2= |
| n2+2n+6 | | n2+2n+6 | |
| 2n−3 | |
limn→∞[(1+ |
| )p]q *1= |
| n2+2n+6 | |
=e
6
Tu przepisuję wykładniki, bo słabo widać:
26 lis 22:22
maro: dziękuję za chęć do rozpisania mi tego
mimo, że doszedłem już do rozwiązania − to jest to
rozwiązanie troszeczkę innym sposobem, inny punkt widzenia zawsze się przyda, jeszcze raz
dziękuję!
26 lis 22:26