Znajdowanie minimum funkcji danej całką z ograniczeniami
tomek: Cześć mam zadanie z optymalizacji, jednak nie mogę sobie poradzić z jej matematyczną częścią.
Treść:
Znajdź minimum następującej funkcji:
http://s28.postimg.org/6kj1h2rzx/opt.png
Chodzi tylko o pierwszą całkę, reszta to ograniczenia funkcji.
Oto co udało mi się wyliczyć.
https://www.dropbox.com/s/wert8hhw8h3j65k/2015-11-26%2021.57.34.jpg?dl=0
Wyliczyłem równanie Lagrange'a, następnie policzyłem je Wolframem.
Podstawiając x(0)=0, x(1)=3 Wyliczyłem C1 i C2. Z tym, że C2 jest zależne od Lambdy.
Wiem, że aby obliczyć Lambde muszę skorzystać z tego ograniczenia danego całką przyrównaną do
2, lecz nie mam pojęcia jak to zrobić.
Ktoś ma jakiś pomysł?

Z góry dziękuję