średnia ważona
Monika: poprosiła bym o sprawdzenie.
| | 6*0,3+5*0,3+4*0,10+4*0,2+3*0,1 | |
Xw = |
| = |
| | 0,3+0,3+0,10+0,2+0,1 | |
| | 1,8+1,5+0,40+0,8+0,3 | | 4,8 | |
|
| = |
| =4,8 |
| | 1 | | 1 | |
wiem że na dole mianowniku wychodziło 1,9 ale jak jest 0,10 to liczymy jako 0,1 skreślamy 0,
czy tak samo jest z licznikiem chodzi mi tu o 0,40 tak samo śkreslamy zero i liczymy jako 0,4 ?
Z góry dziękuje za sprawdzenie i rozwianie moich wątpliwości.
26 lis 21:45
Monika: Pomoże ktoś
26 lis 22:55
Przemysław: Wg mnie dobrze. Nie wiem, o co chodziło z tym 1,9 − jak się doda liczby w mianowniku to
wychodzi 1 jak nic

Może o to chodzi:
0,40 = 0,4
Tak samo 0,10000000000000000000=0,1
26 lis 22:58
Monika: z tym 1,9 w mianowniku chodziło mi o to że ja policzyłam 0,10jako 0,10 a nie jako 0,1

tzn= 0,3+0,3+0,10+0,2+0,1 = 0,19 dlatego pytałam czy z licznikiem jest tak samo jak jest 0,40
czy to równa się 0,4 , bo jak wiadomo wynik jest wtedy inny
26 lis 23:03
Monika: Ale teraz już wszystko rozumiem i mogę śmiało wpisać wyniki w reszcie przykładów bo wiem że
muszę skreślić zero tam gdzie potrzeba
26 lis 23:04
Przemysław: 0,3+0,3+0,1+0,2+0,1=0,6+0,3+0,1=0,9+0,1=1
nie rozumiem, skąd to 0,19
26 lis 23:04
Przemysław: Nie wiem, co masz na myśli z tym "skreślaniem zera".
Ogólnie w 21:45 wynik jest dobry, ale komentarze mnie trochę niepokoją i ich nie rozumiem

Może to są jakieś pomiary obarczone niepewnościami, albo inne cudo?
No i co do tego, czy 0,40=0,4 to tak
I to nieważne, czy w liczniku czy w mianowniku.
Nieważne są te dalsze zera, może ich tam być b. wiele i i tak nic nie zmienią.
26 lis 23:09
Przemysław: Chyba, że to faktycznie chodzi o jakieś niepewności ale wtedy to ja się nie wypowiadam.
26 lis 23:10
Monika: z tym skreslaniem zera w tym przykładzie chodziło mi własnie o to 0,40=0,4 , 0,10=0,1
27 lis 12:14