26 lis 21:00
Janek191:
10 b)
3√ − 496 :
3√ −367 =
3√ − 496 : ( − 367) =
3√496*736 =
| | 5 | | 1 | |
c) log0,4 |
| + log0,4 3 − |
| log0,4 8 = |
| | 3 | | 3 | |
| | 5 | |
= log0,4 ( |
| *3) − log0,4 813 = log0,4 5 − log0,4 2 = |
| | 3 | |
26 lis 22:59
Janek191:
z.12
4n +3 − 4n+1 = 43*4n − 41*4n = 64*4n − 4*4n = ( 64 − 4)*4n = 60*4n =
= 15*4*4n − liczba podzielna przez 15.
26 lis 23:02
Janek191:
P1 = a*b
a' = a +0,1 a = 1,1 a
b' = b − 0,2 b = 0,8 b
więc
P2 = a'*b' = 1,1 a*0,8 b = 0,88 a*b
P1 − P2 = a*b − 0,88a*b = 0,12 a*b
Pole prostokąta zmalało o 12%.
26 lis 23:06