Dla jakich wartości...?
licealista: Dla jakich wartości parametru m równanie x
2+2(m−3)|x|+m
2=0 ma trzy różne rozwiązania? Dla
znalezionej wartości parametru m podaj rozwiązania tego równania.
Plis, jutro mam klasówę!

/
26 lis 20:57
ror: x2+2(m−3)|x|+m2=0
skoro ma mieć 3 rozwiązania to jednym z nich musi być x=0, a wtedy m=0
x2−6|x|=0
(|x|−3)2=9
|x|−3=3 lub |x|−3=−3
x=6 lub x=−6 lub x=0
26 lis 21:07
licealista: Tylko, że odpowiedzi to są:
m=−1; x1=−8, x2=0, x3=8
m=1, x1=−4, x2=0, x3=4.
26 lis 21:10
ror: to podstaw do równania i sprawdź
26 lis 21:14
licealista: Niestety to nic nie daje
26 lis 21:16
ror: pewnie pomyliłeś odpowiedzi
26 lis 21:19
licealista: Nie, nie pomyliłem
26 lis 21:20
ror: ale żadna z nich nie jest poprawna
26 lis 21:22
ror: podstaw za m np.1 i zobacz czy równanie ma takie rozwiązania jak podałeś
26 lis 21:23
licealista: No właśnie nie wiem dlaczego.. Próbuję to rozwiązać od ponad godziny, i nic mi nie wychodzi
26 lis 21:24
ror: weźmy m=1
x2+2(1−3)|x|+1=0
x2−4|x|+1=0 no i można tak jak wcześniej rozwiązałem albo np. tak
|x|=t≥0 ⇒t2−4t+1=0
Δ=16−4=12
t1=2−√3 lub t2=2+√3
x=2−√3 lub x=−2+√3 lub x=2+√3 lub x=−2−√3 jak widać są 4 rozwiązania a nie 3
26 lis 21:30
licealista: No tak, ale wciąż to zadanie jest mi niezrozumiałe..
26 lis 21:34
ror: przecież napisałem Ci rozwiązanie na początku
26 lis 21:34
licealista: Okej, spróbuję to rozwiązać jeszcze raz na spokojnie, najwyżej stracę parę pkt
Dzięki za pomoc
26 lis 21:38
ror: za co masz stracić punkty?
26 lis 21:38
ror: to jest prawidłowe rozwiązanie, czego nie rozumiesz?
26 lis 21:39
licealista: No za złe rozwiazania, nauczycielka się czepia drobnostek

ale to nic, nie szkodzi
26 lis 21:41
ror: widocznie nie rozumiesz tego rozwiązania, poczytaj pomyśl i powodzenia
26 lis 21:43
licealista: Ok, pomyślę
26 lis 21:47
PW: Pomyśl o tym, co ror napisał o 21:07:
(1) x2+2(m−3)|x|+m2=0.
Lewa strona równania ma takie same wartości dla x = x0 jak i dla x = − x0, co jest oczywiste
z uwagi na wartość bezwzględną. Wobec tego równanie ma tyle samo rozwiązań ujemnych co
dodatnich.
Wynika stąd, że dokładnie trzy rozwiązania będą, gdy jedno z nich będzie zerem.
Skoro 0 jest rozwiązaniem, to "wyraz wolny"
m2 = 0,
czyli równanie ma postać
x2+2(−3)|x| = 0.
Wystarczy, że to co wyżej napiszesz w rozwiązaniu i nikt "czepiał się" nie będzie.
26 lis 22:12