trudne granice
Sylwia: Trudne granice
A)
lim x
−2 * e
x
x→+
∞−
∞
B)
lim x
x
x→+
∞
(x
x)' = jak to się liczy ?
C)
lim
√xlnx
x→0
wszędzie mam zastosować regułe l'Hospitala
i nie daję rady
wskazówki
26 lis 20:56
Frost: B)
xx=ex*lnx
liczymy granice x*lnx→∞
więc e∞ →∞
26 lis 21:05
Sylwia: czy to znaczy że nie stosujemy tutaj reguły l'H

?
26 lis 21:08
Frost: Błąd nie patrzeć lnx nie jest funkcją zbieżną

!
| | lnx' | | 1x | |
teraz z H limx→+∞ |
| =limx→+∞ |
| =−limx→+∞ x= +∞ |
| | 1x' | | −1x2 | |
chyba powinno być tak.
26 lis 21:09
Frost: wkradł mi się − do obliczeń
A
| | ex | |
zauważ, że tutaj jeśli zapiszemy |
| badając granice w + ∞ i −∞ mamy symbol |
| | x2 | |
| | ∞ | |
nieoznaczony [ |
| ] więc możemy rozpatrzeć jeden przypadek. |
| | ∞ | |
| | ex ' | | ex | | ∞ | |
limx→∞ |
| =limx→∞ |
| nadal symbol [ |
| ] |
| | x2 ' | | 2x | | ∞ | |
| | ex ' | | ex | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| =∞ |
| | 2x ' | | 2 | |
26 lis 21:13
Frost: W punkcie C moim zdaniem powinniśmy rozważyć granice w 0
+ ponieważ z założeń wynika x>0
| | lnx | | −∞ | |
Przekształcamy wzór √xlnx= |
| teraz mamy symbol nieoznaczony [ |
| ] |
| | 1√x | | ∞ | |
i nie powiem Ci czy można stosować regułę H bo brak mi wiedzy. Nie wiem czy można przy takim
symbolu korzystać, jeśli ktoś potwierdzi bo ja myślę, że można.
26 lis 21:20
Sylwia: nadal nic z tego nie rozumiem
26 lis 21:22
Frost: nic a nic ?
26 lis 21:23
Sylwia: brak mi info dlaczego (xx)' = exlnx
i skoro granica x→∞ xx =∞
to po co to przekształcamy skoro e∞ = ∞
26 lis 21:29
Frost: x
x jest to postać funkcji wykładniczo−potęgowej. Jeśli chcesz liczyć granice z reguły H musisz
| | 0 | | ∞ | |
posiadać szymbol nieoznaczony |
| lub |
| |
| | 0 | | ∞ | |
Jest taka reguła a
b=e
b*lna
26 lis 21:35
Sylwia: pytanie czy muszę tu liczyć skoro mam ∞∞
czy mogę zastosować regułę l'H
26 lis 21:42
Frost: Moim zdaniem nie
26 lis 21:48
Sylwia: :(
26 lis 22:06
Godzio:
Z którym jeszcze jest problem?
26 lis 22:06
Sylwia: wszystkie trzy wyjaśnij tak żebym zrozumiała
proszę
26 lis 22:09
Sylwia: znaczy B i C
26 lis 22:17
Sylwia: Frost zgodz 21:16 sensownie wyjasnił − dzięki Frost − jedno mniej
Ale zastanawiam się czy mogę liczyć granicę Xx bo to ∞∞
i czy wtedy mogę stosować regułę H
26 lis 22:20
Sylwia: no i przykład C ...
| | 1 | | 1 | |
bo P{x} lnx= pochodna z tego = |
| lnx+ √x* |
| |
| | 2√x | | x | |
i dalej mam pochodną
26 lis 22:25
Sylwia: * P{x} = √x
26 lis 22:26
Godzio: Sorki, musiałem uciec,
x
x →
∞ i tu nie ma jak użyć reguły.]
Co do B
| | 1 | | −∞ | |
√x * lnx = U{lnx}{ |
| → |
| |
| | √x | | ∞ | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
stosujemy H, |
| = x−1/2 więc (x−1/2)' = − |
| x−3/2 = − |
| |
| | √x | | 2 | | 2√x3 | |
| | 1 | | 1 | | 2√x3 | |
U{ |
| }{− |
| = − |
| = − 2√x → 0 |
| | x | | 2√x3 | | x | |
26 lis 23:33