Wielomiany z parametrem
lanafane: Dla jakich wartości parametru m równanie x
4+2(m−2)x
2+m
2−1=0 ma dwa różne rozwiązania?
Znalazłam rozwiązanie tego zadania tutaj :
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=32&t=1736
ale nie rozumiem przedstawionych tam
przypadków, ani co to jest t1, t2 ....
Może ktoś miły by mi wytłumaczył ?
PW: Niech
W(x) =x
4 + 2(m − 2)x
2 + m
2 − 1.
Gdyby m
2 − 1 = 0, to znaczy m = 1 lub m = −1, mielibyśmy do czynienia z wielomianem
W
1(x) = x
4 + 2(−3)x
2 = x
2(x
2 − 6)
lub
W
2(x) = x
4 + 2(1 − 2)x
2 = x
2(x
2 − 2).
Zarówno W
1 jaki i W
2 nie spełniają warunków zadania, gdyż mają po trzy różne pierwiastki.
Parametr m = −1 oraz parametr m = 1 nie spełniają warunków zadania.
W dalszym ciagu zakładamywięc, że m
2 − 1 ≠ 0, czyli że wielomian W nie ma pierwiastka równego
0. Jest oczywiste, że jeżeli x
0 ≠ 0 jest pierwiastkiem wielomianu W, to również (− x
0) jest
pierwiastkiem. Żądanie istnienia tylko dwóch różnych pierwiastków wielomianu W oznacza więc
żądanie istnienia tylko jednego pierwiastka dodatniego x
0 (odpowiadający mu pierwiastek
ujemny − x
0 jest drugim pierwiastkiem). Tym samym (po podstawieniu t = x
2) wielomian
Q(t) = t
2 + 2(m−2)t + m
2 −1
musi mieć
jeden dodatni pierwiastek. Ma to miejsce, gdy:
| | −2(m−2) | |
a) Δ = 0 i |
| > 0, |
| | 2 | |
to znaczy gdy
4(m−2)
2 − 4(m
2−1) = 0 i m − 2 < 0
4m
2 − 16m + 16 − 4m
2 + 4 = 0 i m < 2
16m = 20 i m < 2
lub
| | m2−1 | |
b) Δ > 0, czylipierwiastki są dwa, ale różnych znaków, tzn. jednocześnie |
| <0 |
| | 1 | |
16m < 20 i m
2 − 1 < 0
m∊(−1, 1).
| | 5 | |
Z a) i b) wynika odpowiedź: Badany wielomian ma dwa różne pierwiastki dla m∊(−1, 1)∪{ |
| } |
| | 4 | |
To straszliwie przegadane, ale chciałeś żeby jakoś wytłumaczyć skąd się biorą różne
przypadki dla pierwiastków wielomianu Q(t)..