26 lis 20:04
Godzio: 1
0
26 lis 20:07
Frost: Tyle to wiedziałem

tylko nie umiem jakoś w prosty sposób tego dowieść
26 lis 20:11
Frost: | | 1 | |
ok w drugim wymyśliłem |
| *sinx |
| | x | |
| | 1 | |
granica |
| wynosi 0 a sinx jest funkcją zbieżną −1<sinx<1 więc w konsekwencji dostajemy |
| | x | |
taki wynik
26 lis 20:12
Godzio:
a) było dowodzone milion razy, na internecie też jest w co drugiej stronie, poszukaj
26 lis 20:14
26 lis 20:21
Frost: Dzięki. Już nie będę zakładał tematu nowego:
| | α | |
są jakieś wzory na obliczanie sin |
| cos {α}{2} lub sin3x cos3x |
| | 2 | |
chodzi mi o umiejętność ich wyprowadzenia a nie gotowy wzór albo regułę chociaż
26 lis 20:34
26 lis 20:34
Frost: Głównie jest mi to potrzebne do znajdowania pierwiastków liczb zespolonych ale myślę, że
zostawienie pierwiastka w postaci trygonometrycznej jest uznawane
26 lis 20:37
Mila:
Korzystasz z podstawowej tożsamości tryg.
sin(2α)=2sinα*cosα
| | 1 | |
sin(3x)*cos(3x)= |
| sin(6x) |
| | 2 | |
26 lis 20:40
Frost: lim (1−3x)1x
x→0
26 lis 20:56
Frost: Jeśli ktoś zrobił może potwierdzić moją odpowiedź e−3
26 lis 21:00
Mila:
| | 1 | |
limx→0[(1+(−3x))1−3x]−3=e−3= |
| |
| | e3 | |
26 lis 21:01
Frost: | | −∞ | |
zapytam tutaj, Czy jeśli mam symbol nieoznaczony [ |
| ] mogę stosować regułę de |
| | ∞ | |
l'Hospitala?
26 lis 21:30
Mariusz:
To zależy czy liczona granica jest potrzebna do policzenia pochodnej
licznika bądź mianownika
Jeśli jest potrzebna to tak średnio jest z Hospitala korzystać
26 lis 23:08