stosując regułę de l' Hospitala policz granicę
Sylwia: co robię źle − pomocy !
mam policzyć granicę lim
x→0
stosując regułę de l' Hospitala
wyliczjąc pochodną każdej funkcji otrzymałam
przy x→0 znowu nie możemy policzyć
więc co liczymy drugą pochodną


sprowadzając do wspólnego mianownika
| sin2x + cosx | |
| |
| (sin2x) * x4 | |
pochodna z każdej funkcji osobno wychodzi nam
przy x→0 znowu nie możemy policzyć granicy
co robię źle − POMOCY
26 lis 19:59
J:
1 wspolny mianownik
2 zle policzona pochodna
26 lis 20:02
Godzio:
A kiedy się stosuje regułę l'H? Bo nie widzę tutaj póki co zastosowania (mówię o samym
początku)
26 lis 20:03
Sylwia: to może po kolei rozpiszę
26 lis 20:04
Godzio:
| 1 | | 1 | | 1 | | sinx − x | |
| ( |
| − |
| ) = |
| |
| x | | x | | sinx | | x2sinx | |
Teraz możemy ją zastosować ...
| cosx − 1 | |
| = |
| 2xsinx + x2cosx | |
ponownie ...
| sinx | | 0 | |
| → |
| = 0 |
| 2sinx + 2cosx + 2xcosx − x2sinx | | 0 + 2 + 0 − 0 | |
26 lis 20:06
Sylwia: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ( |
| −{1}{sinx}) lim przy x→0 daje nam |
| *(0− |
| ) |
| x | | x | | 0 | | 0 | |
stosujemy regułęl'H
sprowadzjąc do wspólnego mianownika
| 1 | | 1*sin2x+cosx | |
| ( |
| ) |
| x2 | | (sin2x)*x2 | |
26 lis 20:13
Sylwia: hmm czyli najpierw liczę a potem pochodną wyliczam ?
dobrze zaraz to przeanalizuję a w takim przykładzie

lim
√xlnx
x→0
jak to policzyc
26 lis 20:17
Sylwia: godzio a pochodna z mianownika z godziny 20:06
x
2*cosx = (x
2)'* (cosx)'
chyba


a to daje nam 2x* cosx
26 lis 20:22
Sylwia: źle zapisałam
x2*sinx = 2x*cos x
26 lis 20:23
Godzio:
Oj
Sylwia, poucz się wzorków
I zapoznaj się z regułą l'H, bo bez tego ani rusz
26 lis 20:24
J:
pocztaj o pochodnych , bo nie masz bladego pojęcia
26 lis 20:24
26 lis 20:24
Sylwia: nic z tego nie rozumiem
mam policzyć granicę dwóch funkcji oddzielnie
tak brzmi reguła l'H
co do drugiego to rzeczywiście źle zastosowałam wzór
(f*g)' − ok
26 lis 20:29
Sylwia: J oczywiście że nie mam bladego pojęcia − miałam pierwszy wykład z pochodnych

dlatego jestem tu na forum bo szukam pomocy
26 lis 20:30
J:
rozpisz ten ostatni wzór
26 lis 20:30
Sylwia: z 20:24 Godzio nie rozumiem tego zastosowania
26 lis 20:31
J:
rozpisz wzor 20:29
26 lis 20:33
Sylwia: (f*g)'= f'g +fg'
J już wiem gdzie zrobiłam błąd
26 lis 20:36
Sylwia: gdzie robię błąd

?
(x
2*sinx)' =2xsinx +x
2cosx
licząc ponownie pochodną
2 sinx + 2x cosx + 2xcosx −x
2 sinx
przy x→0 to dalej daje nam zero
gdzie robię bład
z godz 20:06 Godzio ma zamiast 2x cosx to 2 cosx i wtedy rzeczywiście dąży to do 2 ale gdzie
podział sie x
26 lis 20:48
Sylwia: :(
26 lis 20:57
Godzio:
No dobra, rzeczywiście mam błąd, policz kolejny raz l'H i już wyjdzie
| | 0 | | ∞ | |
Regułę stosujemy gdy mamy |
| lub |
| |
| | 0 | | ∞ | |
26 lis 21:23
Sylwia: odpowiedziałeś na moje inne pytanie przy okazj

X
x mam nic nie robić tylko napisać że to
∞ 
przy x→
∞
26 lis 21:31
Sylwia: 2xcosx+ 2xcosx = 4xcosx
czy raczej 2x*(cosx)

?
26 lis 21:41
Godzio:
Tak
To pierwsze
26 lis 21:51
Sylwia: | sinx | | sinx | |
| = |
| |
| 2 sinx + 2x cosx + 2xcosx −x2 sinx | | 2 sinx + 4x cosx −x2 sinx | |
liczymy pochodną licznik sinx = cos x
mianownik
2cosx+4cosx−4xsinx−2xsinx−x
2cosx= 6xcosx−6xsinx−x
2cosx
gdy x→0
poprawcie mnie jeżeli źle to liczę
już tyle lat się nie uczyłam że proste przykłady są mega trudne
26 lis 21:52
Sylwia: Godzio dzięki za wyrozumiałość
zajrzyj proszę jak możesz na moje trudne granice

w osobnym poście
26 lis 21:53
Godzio:
6cosx − błąd w zapisie, ale wynik ok.
26 lis 21:55
Sylwia: za szybko chciałam przepisać −
i jeszcze po drodze minus powinien być w liczniku
(cosx−1)' = − sinx
a (−sinx) = −cos x
| | 1 | |
czyli cały wynik wyjdzie − |
| |
| | 6 | |
chyba
26 lis 22:02
Godzio: Wynik ok
26 lis 22:07