Rozwiąż równanie
Mateusz: Jak najprościej rozwiązać to równanie? Czy można przez podstawienie "t" ?
0,7(x+47)2 − 3,1 (x+47)=2
26 lis 19:54
J:
tak
26 lis 19:57
Mateusz: Czy mógłby mi ktoś pomóc?
26 lis 20:10
J:
podstaw i pomnoz obustronnie przez 10
26 lis 20:22
Mila:
dobrze przepisałeś to równanie?
0.7t
2−3.1*t−2=0 /*10
7t
2−31t−20=0
Δ=31
2−4*7*(−2)=961+56=1017
√1017=
√9*113=3
√113
| | 31−3√113 | | 31+3√113 | |
t1= |
| lub t2= |
| |
| | 14 | | 14 | |
| | 4 | | 31−3√113 | | 4 | | 31+3√113 | |
x+ |
| = |
| lub x+ |
| = |
| |
| | 7 | | 14 | | 7 | | 14 | |
26 lis 20:31
Mateusz: Równanie jest dobrze przepisane a w odpowiedziach jest x1= −8/7 x2= 31/7
28 lis 14:06
5-latek: A ty bezmyślnie przepisjesz
Czy nie potrafisz sam policzyć ?
czy nie widzisz ze Mila się pomylila w liczeniu delty (ma prawo) ze zamiast (−20)
wpisala (−2) i dlatego nie wychodzi ?
Nie mozez tego sam poprawić ?
28 lis 14:18
Mila:
Dziękuję
5−latku.
Poprawka :
Δ=1521
√Δ=39
Licz
Mateusz dalej.
28 lis 16:07
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
28 lis 16:50
Mila:
Witaj,

Mateusz nie sprawdza naszych zapisów, albo zrobi to za dwa dni.
28 lis 16:58
5-latek: Pewnie za dwa dni (jak piszsesz ) napiszse to samo .
28 lis 17:00