Frost: Ω=6
2=36
A− iloczyn oczek jest liczbą parzystą.
A
1 obie parzyste
A
1=3*3=9
A
2− jedna parzysta, jedna nieparzysta
A
2=3*3+3*3=18
A=27
PW: Klarowniej byłoby policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
A' − na obu kostkach wypadła nieparzysta liczba oczek
A' = {(1,1), (1, 3), (3, 1), 1, 5), (5, 1), (3, 3), (3, 5), (5, 3), (5, 5)},
|A'| = 9,
| | 9 | | 1 | | 3 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| . |
| | 36 | | 4 | | 4 | |
Wolę (przynajmniej na początku nauki) takie sposoby, gdzie można "palcem" policzyć − wypisać po
prostu interesujące nas zdarzenia.