W trapezie prostokątnym...
Artur: W trapezie prostokątnym ABCD (gdzie
kąt BAD 90 stopni) podstawy mają długości:
AB 24 cm, CD 8 cm.
Przekątne tego trapezu przecinają się w punkcie E. Oblicz
odległość punktu E od ramienia AD trapezu ABCD.
26 lis 19:26
Eta:

W każdym trapezie
Odcinek równoległy do podstaw i przechodzący przez punkt przecięcia przekątnych
ma długość równą średniej harmonicznej długości podstaw trapezu
| | 2ab | | ab | |
MN= |
| i |ME|=|EN|= |
| |
| | a+b | | a+b | |
zatem w tym zadaniu:
26 lis 20:27
Eta:
Gdzie jest
Artur ?
26 lis 21:39