Niech ktoś pomoże proszę
Mati: Dana jest funkcja y=−3x+6.
Wyznacz rownanie prostej prostopadlej do wykresu danej funkcji i przechodzacej przez punkt
(−3,4)
13 gru 16:18
april: a*a1=−1
−3*a1=−1
a1=13
4=−3*(−3)+b
4=9+b
b=−5
y=13x−5
13 gru 16:28
Damian: Równanie prostej prostopadłej ma postać: y=−1/a+b, więc w twoim przypadku y =1/3a+b, teraz
trzeba podstawić współrzędne naszego punktu i wyliczyć b:
4=1/3*(−3)+b
4=−1+b
b=5
Wzór szukanej funkcji: y=1/3a+5
13 gru 16:28
Damian: Kolega april podstawił nie do tego równania co trzeba wartość a1.
13 gru 16:37
april: nie kolega, tylko kolezanka
i przepraszam za bład
13 gru 16:50
Mati: a ja dziekuje za pomoc
13 gru 16:58