Granica ze wzorem na liczbę
FHA: n ⇒
∞
Jakieś propozycję? Jak zadziałać by doprowadzić do postaci ze wzoru?
26 lis 18:38
26 lis 18:40
Janek191:
więc
lim a
n = [e
3]
2 = e
6
n→
∞
26 lis 18:40
jakubs: No to lecimy:
| | 1 | |
limn→∞ (1+ |
| ) n/3 * 3/n *2n = ....  |
| | | |
26 lis 18:41
Benny: | | n+3 | | 3 | | 3 | |
( |
| )=(1+ |
| )2n=[(1+ |
| )n/3]6 |
| | n | | n | | n | |
26 lis 18:41
Janek191:
Benny − popraw

L ≠ P
26 lis 18:44
FHA: Fakt, dzięki

Kolejny przykład
n ⇒
∞
26 lis 18:56
jakubs: W liczniku n2+6−6
27 lis 15:06
Benny: @
Janek191 dzięki, oczywiście brakuje wykładnika 2n na początku
27 lis 15:28