tg
wd410: Wiadomo, że tga = 5 i α jest kątem ostrym. Wówczas wyrażenie
| | sinα − cosα | |
W = |
| |
| | sinα + cosα | |
ma wartość:
Jak to rozpisać? Proszę w wytłumaczeniem.
26 lis 18:33
Aga1.: | | | | tgα−1 | | 5−1 | |
W= |
| = |
| = |
| = |
| | | | tgα+1 | | 5+1 | |
26 lis 18:39
wd410: Dlaczego te w tych licznikach można od tak wpisać cosα?
26 lis 18:47
wd410: W mianownikach* tych piętrowych ułamków.
26 lis 18:48
Aga1.: A można dzielić licznik i mianownik ułamka przez liczbę różną od 0?
26 lis 18:49
wd410:
26 lis 18:51
Janek191:
α − miara kąta ostrego, więc cos α ≠ 0
i wolno dzielić przez liczbę ≠ 0
26 lis 18:53
wd410: Ok, rozumiem, że to takie sztuczne dopisanie, które nie zmienia wyniku, ale pozwala nam użyć
wzoru na tgα
26 lis 18:54
Aga1.: Oczywiście.
26 lis 19:14