bezwzględna
Benny: Nie sprawdzajcie tego, zadanka piszę tutaj, bo nie miałem gdzie

1.
a)
|3x−6|=7+|x−2|
3|x−2|−|x−2|=7
2|x−2|=7
|x−2|=3,5
x−2=3,5 ∨ x−2=−3,5
x=5,5 ∨ x=−1,5
b)
|4x+6|+|6x+9|=10
2|2x+3|+3|2x+3|=10
5|2x+3|=10
|2x+3|=2
2x+3=2 ∨ 2x+3=−2
x=−0,5 ∨ x=−2,5
c)
|x−6|=2
x−6=2 ∨ x−6=−2
x=8 ∨ x=4
d)
|x|=1
x=1 ∨ x=−1
2.
a)
|x+1|≤6−2|x+1|
3|x+1|≤6
|x+1|≤2
x+1≤2 ∧ x+1≥−2
x≤1 ∧ x≥−3
x∊<−3;1>
b)
|2x+1|+|4x+2|>12
|2x+1|+2|2x+1|>12
3|2x+1|>12
|2x+1|>4
2x+1>12 ∨ 2x+1<−12
2x>11 ∨ 2x<−13
x>5,5 ∨ x<−6,5
x∊(−
∞;−6,5)∪(5,5;+
∞)
c)
|2x+4|+1≤|3x+6|−|2+x|+2
2|x+2|+1≤+3|x+2|−|x+2|+2
2≥1
1≥0
x∊R
d)
2|x−4|+|3x−12|≤4+|8−2x|
2|x−4|+3|x−4|≤4+2|x−4|
3|x−4|≤4
3.
a)
√x2−10x+25+2|x−5|≤9
|x−5|+2|x−5|≤9
3|x−5|≤9
|x−5|≤3
x−5≤3 ∧ x−5≥−3
x≤8 ∧ x≥2
x∊<2;8>
b)
√4x+x2+4+3|x+2|>20
|x+2|+3|x+2|>20
4|x+2|>20
|x+2|>5
x+2>5 ∨ x+2<−5
x>3 ∨ x<−7
x∊(−
∞;−7)∪(3;+
∞)
c)
|2x+8|+
√x2+8x+16≥1
2|x+4|+|x+4|≥1
3|x+4|≥1
| | 1 | | 2 | |
x∊(−∞;−4 |
| >∪<−3 |
| ;+∞) |
| | 3 | | 3 | |
d)
√1−2x+x2−|2x−2|+5<0
|x−2|−2|x−1|+5<0
|x−1|>5
x−1>5 ∨ x−1<−5
x>6 ∨ x<−4
x∊(−
∞;−4)∪(6;+
∞)