Godzio:
Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że równanie postaci:
| | | | | |
x1 + ... + xn = k ma | = | rozwiązań w liczbach całkowitych |
| | | |
nieujemnych
10 ≥ a ≥ 3 ⇒ 7 ≥ a − 3 ≥ 0
8 ≥ b ≥ 4 ⇒ 4 ≥ b − 4 ≥ 0
9 ≥ c ≥ 2 ⇒ 7 ≥ c − 2 ≥ 0
12 ≥ d ≥ 1 ⇒ 11 ≥ d − 1 ≥ 0
a − 3 + b − 4 + c − 2 + d − 1 = 30 − 3 − 4 − 2 − 2
Niech x
1 = a − 3, x
2 = b − 4, x
3 = c − 2 oraz x
4 = d − 1
x
1 + x
2 + x
3 + x
4 = 19
Gdyby przyjąć, że x
1,x
2,x
3,x
4 ≥ 0 to liczba rozwiązań takiego równania
| | | | | |
(w liczbach całkowitych nieujemnych) to | = | . |
| | | |
Od tego wyniku należy odjąć rozwiązania, które wykraczają poza nasz zakres.
Przyjmijmy, że
A
1 to zbiór rozwiązań, dla których x
1 ≥ 8
A
2 to zbiór rozwiązań, dla których x
2 ≥ 5
A
3 to zbiór rozwiązań, dla których x
3 ≥ 8
A
4 to zbiór rozwiązań, dla których x
4 ≥ 12
Szukamy ilości elementów |A
1∪A
2∪A
3∪A
4|. Jak się domyślasz, korzystamy ze wzoru włączeń i
wyłączeń, a do tego potrzebujemy policzyć |A
i|, |A
i∩A
j|, |A
i∩A
j∩A
k|, i,j,k = 1,2,3,4
oraz i ≠ j i j ≠ k i i ≠ k
Aby policzyć |A
1| (dla |A
3| analogicznie) mamy:
| | | |
x1 − 8 + x2 + x3 + x4 = 11 ⇒ liczba rozw: | |
| | |
Dla |A
2|:
| | | |
x1 + x2 − 5 + x3 + x4 = 14 ⇒ | |
| | |
Dla |A
4|:
| | | |
x1 + x2 + x3 + x4 − 12 = 7 ⇒ | |
| | |
|A
1∩A
2| = |A
3 ∩ A
2|
| | | |
x1 − 8 + x2 − 5 + x3 + x4 = 6 ⇒ | |
| | |
|A
1∩A
4| = |A
3∩A
4|
x
1 − 8 + x
2 + x
3 + x
4 − 12 = −1 −− 0 rozwiązań
|A
1∩A
3|
| | | |
x1 − 8 + x2 + x3 − 8 + x4 = 3 ⇒ | |
| | |
|A
2∩A
4|
| | | |
x1 + x2 − 5 + x3 + x4 − 12 = 2 ⇒ | |
| | |
Widzimy również, że przekrój trzech dowolnych zbiorów jest pusty. Ostatecznie, liczba
rozwiązań:
| | | | | | | | | | | | | |
− (2 * | + | + | − 2 * | − | − | ) = 210 |
| | | | | | | |