Rozwiąż równanie
Mateusz: 4(x+53)2 − 4(x+53)+1=0
coś mi nie wychodzi otóż:
4x2+259−−4x+53+1=0
4x2−12x+49=0
wychodzi mi delta ujemna a w odpowiedziach jest:
x0=72
26 lis 17:59
J:
podstaw za ułamek: t
26 lis 18:01
Mateusz: Nie rozumiem?
26 lis 18:01
Mila:
4*t
2−4t+1=0⇔
(2t−1)
2=0
26 lis 18:02
Mila:
Rozwiązuj dalej.
26 lis 18:07
Tadeusz:
Mateuszku ... wzory skróconego mnożenia to jeszcze gimnazjum
26 lis 18:10
Mateusz: cały czas mi nie wychodzi
4(x2+10x+259)−4x+203+1=0
4x2+40x+1009−4x+203+1=0
4x2+40x+100−12x+60+9=0
4x2+28+169=0
26 lis 18:37
Tadeusz:
w drugim ułamku −20
26 lis 18:40
Tadeusz:
... źle wpisałem ...−60
26 lis 18:42
Mila:
Dlaczego nie skorzystasz z podstawienia;
(2t−1)
2=0⇔
2t−1=0
−−−−−−−−−−−−−−−−
Twój sposób:
| | x2+10x+25 | | x+5 | |
4* |
| −4* |
| +1=0 /*9 |
| | 9 | | 3 | |
4*(x
2+10x+25)−12*(x+5)+9=0
4x
2+40x+100−12x−60+9=0
4x
2+28x+49=0 /:4
===========
26 lis 18:48
Mateusz: no ok więc mam
4x2+40x+1009−
4x−203+1=0
no i przed ułamkiem
4x−203 teraz jest minus "−" więc powinienem zmienić znak i napisać
tak:

4x
2+40x+100+12x+60+9=0
delta = 4x
2+52x+169
delta= 2704−2704=0
26 lis 18:49
Tadeusz:
już Ci
Mila napisała
26 lis 18:51
Mateusz: jeszcze chciałbym wiedzieć czy dobrze rozumiem to działanie z tym minusem przed znakiem, wtedy
zajmę się podstawianiem. Mam jeszcze pytanie, w jakich przypadkach mogę stosować takie
podstawianie?
26 lis 18:51
Mateusz: Tadeusz rozumiem przykład Mili ale staram się zrozumieć dlaczego jak ja podałem z tym minusem
to nie odwracała Mila znaków?
26 lis 18:56
Mila:
| | 4x+5 | | −(4x+5) | | −4x−5 | |
− |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Podstawienie stosujemy, aby ułatwić sobie rozwiązywanie.
np.
sin
2x+5 sinx+4=0
sinx=t, |t|≤1
t
2+5t+4=0
===========
2x
4−4x
2+1=0
x
2=t, t≥0
2t
2−4t+1=0
===========
26 lis 18:58
Mateusz: czyli
4(x2+10x+259−4(x+53)+1=0
3x2+40x+1009 − 4x−203 + 1=0
no i teraz z tym minusem nie powinno być czasem tak:
4x2+40x+100−12x+60+1=0 ? że z ułamka − 4x−203 zrobi się −12x+60 ?
26 lis 19:06
Mateusz: Mila?
26 lis 19:11
Mila:
Nie, przeczytaj moje przykłady.
| | x2+10x+25 | | −x−5 | |
4* |
| +4* |
| +1=0 |
| | 9 | | 3 | |
Znak minus przez ułamkiem dotyczy
całego licznika .
26 lis 19:24
Mateusz: W końcu rozumiem, dzięki Mila! Mam jeden przykład i nie może mi wyjść na podstawianie,
0,7(x+47)2 −3,1 (x+47)=2
26 lis 19:40