Proszę o pomoc, bardzo potrzebuję tego zadania, a nie mogę sobie z nim poradzić.
Krystian: Potrzebuję też rysunków.
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= −3x2+x−4. Napisz wzór funkcji g gdy:
a) g(x)= −f(x)
b) g(x)= −f(−x)
c) g(x)= f(x−2)
d) g(x)= f(x)+4
26 lis 17:07
Ja: a) −(−3x2+x−4)=...
b) −[−3(−x)2+(−x)−4]=..
c)−[(x−2)2+(x−2)−4]=..
26 lis 17:10
Krystian: Mogę liczyć na rysunki i rozwiązania?
26 lis 17:29
Krystian: Naprawdę bardzo potrzebuję tego zadania na jutro...
26 lis 17:50
Mila:
Czego nie umiesz?
Wzory masz napisane .
1) narysuj wykres f(x)= −3x2+x+4
Potem będziemy dalej rozwiązywać.
26 lis 17:59
Krystian: No właśnie nie mogę tego narysować....
26 lis 18:04
Krystian: A wykres jest y= − 3x2+x−4 , a nie −3x2+x+4
26 lis 18:14
Krystian: Wydaje mi się że to co jest dotychczas jest źle bo u mnie wychodzi brak miejsc zerowych...
26 lis 18:56
Aga1.:

y=−3x
2+x−4
26 lis 19:02
Mila:
No ja zmieniłam wzór funkcji, mam zrobione
dla y=−3x2+x+4 i to jest dobrze.
Trzeba na nowo rozwiązywać.
Zaraz zacznę,
Ty analizuj tamto zadanie, bo zasada rysowania jest taka sama.
26 lis 19:06
Mila:
f(x)= −3x2+x−4
Rysujemy wykres f(x)
Miejsca zerowe.
Δ=1−4*(−3)*(−4)=1−48<0 brak miejsc zerowych.
| | 47 | |
yw=(47}{4*(−3)}=− |
| =−31112 |
| | 12 | |
wybierasz x=1
f(1)=−3+1−4=−6 masz punkt (1,−6)
x=−1 to f(−1)=−3−1−4=−8 masz punkt (−1,−8)
Szkicujesz wykres
a)g(x)=−f(x) symetria względem OX ⇒otrzymujesz
wykres funkcji
p(x)=−f(x) która ma wzór p(x)=−(−3x
2+x−4)=3x
2−x+4
26 lis 19:17
Mila:
f(x)= −3x2+x−4
b)
g(x)= −f(−x)
szkicujemy wykres y=f(x)⇒symetria względem OY i otrzymujesz wykres
p(x)=f(−x) następnie symetria względem OX i otrzymujesz wykres
g(x)= −f(−x)
II sposób.
Albo piszesz wzór
g(x)=−[−3*(−x)
2+(−x)−4]⇔
g(x)=−(−3x
2−x−4)
g(x)=3x
2+x+4
liczysz wsp. wierzchołka paraboli i wsp. dwóch punktów,
z lewej i prawej strony wierzchołka, parabola skierowana do góry.
Dalej poradzisz sobie?
26 lis 19:36
Mila:
f(x)= −3x2+x−4
c) g(x)=f(x−2)
g(x)=−3*(x−2)
2+x−2−4
g(x)=−3*(x
2−4x+4)+x−6
g(x)=−3*x
2+12x−12+x−6
g(x)=−3x
2+13x−18 Albo liczysz Δ, wsp. W i dwóch punktów albo
1) rysujesz wykres f(x) i przesuwasz o wektor [2,0] .
26 lis 19:50
Krystian: Dziękuję Mila kolejny raz ratujesz mi życie
26 lis 21:17
Krystian: Potrzebował bym tylko wyniku w przykładzie d) do sprawdzenia...
26 lis 21:27
Mila:
f(x)= −3x2+x−4
d) g(x)= f(x)+4
g(x)=−3x
2+x−4+4
g(x)=−3x2+x
wykres funkcji f(x) przesuwasz o wektor [0,4] (4 jednostki w górę)
26 lis 21:47
Krystian: Jeszcze raz Ci dziękuję

Nie wiem co bym zrobił bez Twojej pomocy
26 lis 21:53
Mila:
Ważne, żebyś to zrozumiał, nie ograniczył się tylko do przepisania.
26 lis 22:02
Krystian: Uwierz mi że gdybym wiedział jak to zrobić to bym nie prosił o pomoc...
26 lis 22:12
Mila:
Nie o to mi chodzi, tylko ważne jest, abyś odniósł korzyść w postaci zdobycia wiedzy.
Zawsze staramy się pomóc, bo taki jest cel tego forum.
26 lis 22:26