Zwijanie
elefant: Zwiń równanie kwadratowe. Przedstaw postać a2−b2 oraz postać iloczynową:
x2+x−12=0
Jakaś pomroka mnie ogarnęła. Proszę o pomoc.
26 lis 16:53
ICSP: | | 1 | | 1 | |
x2 + x + |
| − 12 − |
| =0 |
| | 4 | | 4 | |
26 lis 16:53
elefant: A jak dalej? Bo totalnie nie ogarniam
26 lis 17:05
Janek191:
| | 49 | | 7 | | 1 | |
( x + 12)2 − |
| = (x + 12)2 − ( |
| )2 = ( x + |
| )2 − 3,52 = |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
= ( x − 3)*( x + 4)
26 lis 17:09
elefant: @Janek191, @ICSP a mógłbym prosić o zrobienie jeszcze przykładów:
4x
2+8x−5=0 oraz 2x
2−x−15=0? W połowie przykładów po wyciągnięciu 4 oraz 2 się gubię
26 lis 17:17
Janek191:
4 x2 + 8 x − 5 = 4 x2 + 8 x + 4 − 9 = ( 2 x + 2)2 − 32 = ( 2 x − 1)*( 2 x + 5)
26 lis 17:21
elefant: A w tym 2x2−x−15=0 kombinuję coś z (√2x−1)2−42 to chyba coś nie tak, no nie?
26 lis 17:45
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 121 | |
2 x2 − x − 15 = 2*( x − |
| )2 −15 |
| = 2*(x − |
| )2 − |
| = |
| | 4 | | 8 | | 4 | | 8 | |
| | 1 | | 121 | | 1 | | 11 | |
= 2*[(x − |
| )2− |
| ] = 2*[( x − |
| )2 − ( |
| )2] = |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 4 | |
= 2*( x − 3)*(x + 2,5)
26 lis 19:17