Oblicz silnie
Pawełek: Silnia
A jak ten mianownik?
26 lis 16:49
Pawełek: Albo takie
| n! | | (n−1)! | |
| + |
| =16 |
| 2(n−2)! | | 2(n−3)! | |
26 lis 17:02
Pawełek: Czy tez takie
To jest po przekształceniach i nie wiem co dalej.
26 lis 17:13
Janek191:
| ( n −2) !*( n −1)*n | | ( n −3) !*( n −2)*( n −1) | |
| + |
| = 16 |
| 2*( n −2) ! | | 2*( n −3) ! | |
Skróć i dokończ
26 lis 17:15
Pawełek: Mógłbyś dać jakiś wzór ogólny na te liczniki? Bo właśnie nie wiedziałem jak to rozpisać.
26 lis 17:18
Pawełek: No w sumie nadal nie rozumiem skąd te liczebniki.
26 lis 17:27
Mila:
Korzystasz z równości:
Wynik (1)
=1
26 lis 17:28
Janek191:
n ! = [1*2*3 *4 * ...*(n −3) ]*( n −2)*(n −1)*n = ( n −3) !*( n −2)*(n −1)*n
26 lis 17:31
Mila:
8!=1*2*3*4*5*6*7*8 możesz to zapisać np. tak
8!=(1*2*3*4*5)*6*7*8 =5!*6*7*8
Twój wzór:
1)
(n−1)! =1*2*3*..(n−3)*(n−2)*(n−1)=
=(n−3)!*(n−2)*(n−1)
2)
n!=1*2*3*...*(n−2)*(n−1)*n=(n−2)!*(n−1)*n
26 lis 17:33
26 lis 17:36
Pawełek: Czyli chyba
| (n−3)!(n−2)(n−1) | |
| =8+n |
| 2(n−3)! | |
(n−2)(n−1)=16+2n
no i kwadratowa
26 lis 17:39
Mila:
Dobrze.17:39
26 lis 18:01
Pawełek: Jeszcze jedno pytanie; czy
n!=n(n+1)(n+2)!
?
26 lis 18:03
Janek191:
n ! = ( n −2) !*( n −1)*n
26 lis 18:13
Pawełek: A z odejmowaniem jak?
26 lis 18:18
Pawełek: z dodawaniem*
26 lis 18:18
Pawełek: Dobra, już chyba wiem.
n!=(n−3)!(n−2)(n−1)(n)
(n−2)!=(n−5)!(n−3)(n−2)
(n+2)!=(n)!(n+1)(n+2)
wiec pewnie można też połączyć
(n+1)!=(n−1)!(n)(n+!)
Dobrze zrozumiałem?
26 lis 18:30
Mila:
n!*(n+1)*(n+2)=(n+2)!
np.
6!*7*8=8!
26 lis 18:30
Aga1.: Tak.
26 lis 18:32
Mila:
(n−2)!=(n−5)!*(n−4)*(n−3)(n−2), n>5
26 lis 18:33
Pawełek: Tak, pomyliłem się tam.
Dzięki Mila, rozumiem.
26 lis 18:37