Janek191:
x > 1 ⇒ I x − 1 I = x − 1
log
25 I x − 1I = log
52 I x − 1I = 0,5 log
5 I x − 1I =0,5 log
5 ( x −1)
2
√2 √ 0,5 log5 (x −1) + log
5 (x −1)
0,5 = 2,5
2
√2 √ log5 (x − 1)0,5 + log
5 (x −1)
0,5 = 2,5
√log5 (x −1)0,5 = t ≥ 0
2
√2 t + t
2 = 2,5 / *2
2 t
2 + 4
√2 t − 5 = 0
Δ = 32 − 4*2*(−5) = 32 + 40 = 72 = 36*2
√Δ = 6
√2
| | − 4√2 − 6√2 | | − 4√2 + 6√2 | |
t = |
| = −2,5√2 lub t = |
| = 0,5√2 |
| | 4 | | 4 | |
√ log5 ( x −1)0,5 = 0,5
√2
log
5 (x −1)
0,5 = 0,5
0,5 log
5 (x −1) = 0,5 / : 0,5
log
5 (x −1) = 1 ⇔ x − 1 = 5 ⇔ x = 6
x = 6
====