g.: zbadaj zbieżność szeregu. kilka przykładów.
1.
(-1)n 1 1 1
-------- = ------- = ----- * ----------
2n2 2n2 2 n2 2 to α >1 czyli szereg jest zbieżny.
oczywiście zastosowałam moduł na samym początku, w tym przykładzie poniżej również.
2.
(-1)n 1
-------- = (-1)n * ------- korzystam z kryterium Cauchy'ego ->
n3n n3n
n√1/n3n = n√1 / n√n * n√3n = 1/3 <1 szereg zbieżny.
3.
(-2n)n
----------- = korzystam z kryt. Cauchy'ego
(n+1)n
i mam n√ (- 2n / n+1)n = - 2n/n+1 = -2 <1 szereg zbieżny.
tutaj mam pytanie. mam liczbę ujemną -2n. czy w takim wypadku mogę włożyć to pod
pierwiastek?
czy może najpierw muszę zastosować moduły? jednak jak zastosuję moduł to granicą będzie 2
i szereg będzie rozbieżny...
4.
√n+1 - √n 1
------------------ = ------------------------
n2 n2 √n+1 + √n
1 1 1
------------------------ ≤ ------------- ≤ ------------
n2 √n+1 + √n 2n2√n 2n5/2
czyli szereg zbieżny, bo α > 1.
5.
√n+1 - √n 1
---------------- = -------------------- = ?
√n √n *(√n+1 - √n)
tutaj nie wiem co dalej.... czy w ogóle dobry sposób wybrałam...
6.
n√1 / nn+1
granica góry dąży do 1, a dół? ....
7. | sin n | 1
|--------- | = ---------- = ?
| (n+1)2 | (n+1)2
Proszę o pomoc...
28 paź 13:10
b.: 1,2 ok (choć mogłabyś pisać moduł |.| tam gdzie go zastosowałaś
![emotikonka](emots/1/mruga.gif)
)
3. tak, musisz wziąć moduł. Zwróć uwagę, że w kryt. C. jest założenie
o nieujemności wyrazów (ew. we wzorze od razu bierze się moduł).
Gdy wyjdzie 2, to szereg jest rozbieżny
(i akurat *tutaj* nie ma znaczenia, że wzięłaś moduły, kryt. C. mówi tyle,
że jeśli
n√|an| -> g > 1, to szereg ∑a
n (bez modułów) jest rozbieżny
(oczywiście wówczas również ∑|a
n| jest rozb.)
4. ok (choć trzeba pisać nawiasy przy
√n+1+
√n)
5. pomyłka, musisz mnożyc licznik i mian przez
√n+1+
√n
6. a dół to
n√nn*
n√n ->
∞
7. nie ma = tylko ≤ (aj, kiedy się oduczysz pisać = tam gdzie ich nie ma?)
no i kryt. porównawcze... - zbieżny
28 paź 15:04
pipi: Brawo Marcin
28 paź 15:38
g.: 5. tak więc mnożę przez
√n+1 +
√n
√n+1 -
√n 1 1 1
---------------- = -------------------- = ------------ = ----------- → 0
√n √n *(
√n+1 +
√n) n +
√n + n 2n +
√n
można zrobić to w ten sposób?
6. tak więc jeżeli góra 1 a dół
∞ to granicą będzie 0 ? (w Krysickim w odpowiedziach
jest, że szereg jest rozbieżny....
![emotikonka](emots/2/kwasny.gif)
)
7. sin n 1 1
----------- ≤ --------- ≤ ----------
(n+1)
2 (n+1)
2 n
2 =α > 1, czyli zbieżny. może być?
a co do = .... już nie będę
28 paź 20:14
b.: 5.
pokazałaś tylko, że wyrazy szeregu zbiegają do 0, czyli że spełniony jest
war. konieczny zbieżności - trochę mało...
poza tym, druga równość jest nieprawdziwa - pomnóż uważnie
![emotikonka](emots/1/mruga.gif)
trzeba szacować odpowiednio (kryt. porównawcze) -- podpowiem, że szereg będzie rozbieżny
6.
znowu, granicą jest 0, czyli spełniony jest war. konieczny zbieżności szeregu - i tylko
tyle!
7. trzeba nałożyć moduł na sin n (zob. kryt. porównawcze: szeregi mają wyrazy nieujemne
lub są moduły).
ale reszta dobrze (pomijając to, że piszesz n
2=α>1 -- chyba α=2>1?)
28 paź 21:36
g.: 5.
1 1 1
= -------------------- = ------------ = -----------
√n *(
√n+1 + √n) n + 1√n + n 2n + √n
1 1 1 1
------------------ ≥ ------------------ ≥ ----- * ---- ≥ 0
![emotikonka](emots/2/pytajnik.gif)
2n + √n 3n 3 n
6. czyli co muszę zrobić?
użyć kryterium porównawczego? czy Alemberta?
7. tak wiem że to ta potęga jest alfą. po prostu źle napisalam
28 paź 21:46
b.: 5.
√n*(√n+1+√n) = √n*(n+1) + n > √n2+n=2n,
czyli
1 1
0≤ ------------------------------ ≤ ------------
√n*(√n+1+√n) 2n
ta środkowa = w 1. wierszu równość u Ciebie jest nieprawdziwa
6. możesz spróbować d'A, ale okaże się, że to nic nie da (granica wyjdzie 1)
więc tak, porównawcze
(znaczy zakładam, że wyrazem szeregu jest n√1/nn+1 )
28 paź 21:56
g.: 5.
√n*(n+1) + n =
√n2 +n + n >
√n2+n=2n,
nie rozumiem tego ...
√n2+n= jak to jest równe 2n ?
6.
n√1/nn+1 ≥
n√1/nn =
n√1/n czyli 1/n ≥ 0
rozbieżny.
może być?
28 paź 22:10
b.: 5.
√n2=n
n+n=2n
jest tam
√n2+n a nie
√n2+n ![emotikonka](emots/1/wesoly.gif)
6. pierwsza nierówność jest nieprawdziwa (na odwrót jest),
ale blisko, blisko... rzeczywiście trzeba porównywać z a/n
28 paź 22:13
g.: 5. aaa, faktycznie
![emotikonka](emots/1/wesoly.gif)
6.
n√1/nn+1) ≥
n√1/2nn) =
n√1/2n czyli 1/2 * 1/n ≥ 0 ?
28 paź 22:18
g.: a teraz jest ok?
28 paź 22:58
snk: Tak zajrzałem przypadkiem, i rozwiązanie przykładu 3 jest moim zdaniem błedne:
Otóż (-2n / (n+1))n := an nie spełnia nawet warunku koniecznego zbieżności szeregu,
gdyż granica
lim an ≠ 0 (mianowicie ona nie istnieje, gdyż gdy weźmiemy podciąg o wyrazach parzystych
dostaniemy +∞, w przeciwnym wypadku -∞.
I kryterium Cauchy'ego działa jedynie na szeregach o wyrazach dodatnich. Tak wiec, jeżeli
wykażesz ze lim n√|an|>1 to nie pociąga to, ze szereg ∑ an jest rozbieżny, a
jedynie, że ∑ | an | jest rozbieżny.
28 paź 23:58
g.: czyli jak mam zrobić ten przykład 3.... ?
29 paź 14:43
b.: 6. nie, dalej nie jest ok,
pierwsza nierówność jest nieprawdziwa (jest w odwrotną stronę)
najłatwiej byłoby chyba z kryt. ilorazowego, ale może być też tak:
n√n->1, a skoro jest to ciąg zbieżny, to jest ograniczony,
tzn. n√n≤M dla pewnej liczby M.
No i teraz
n√1/nn+1 = 1/(n*n√n) ≥ 1/(n*M) = (1/M) * (1/n)
3.
są 2 wersje kryt. Cauchy'ego:
1. 0≤an, oraz g=lim n√an,
wówczas g < 1 ⇒ ∑ an jest zbieżny, g>1 ⇒ ∑an rozbieżny
2. an dowolne, g=lim n√|an|,
wówczas g < 1 ⇒ ∑ |an| jest zbieżny, g>1 ⇒ ∑an rozbieżny
więc jeśli z wersji 2 korzystasz, to jest ok,
a jeśli z wersji 1, to nie jest ok
(nawiasem mówiąc, jeśli w kryt. Cauchy'ego lub d'A wyjdzie granica g>1,
to war. konieczny zbieżności nie jest spełniony, więc argument snk jest
równoważny stosowaniu kryt. C. w wersji 2)
29 paź 17:02
ssss: ∑2n/n!
∑1/n
czy szreg jest zbiezny ?
oby dwa (n=1)
28 sty 12:34
ssss: ∑2n/n!
∑1/n
czy szreg jest zbiezny ?
oby dwa (n=1)
28 sty 12:34
ssss: ∑2n/n!
∑1/n
czy szreg jest zbiezny ?
oby dwa (n=1)
28 sty 12:43
jaroo: ∑1/2n−1
18 sty 16:54
anna: ∞
∑3n/n3
n=2
22 wrz 20:04
Krzysiek: szereg rozbieżny, skorzystaj np. z kryterium Cauchy'ego
22 wrz 20:12
rafal: √3+sinn
3 sty 21:51
rafal: twierdzenie o zbieżności prosze o pomoc
3 sty 21:52
greg: ∑ n2/5n−2
5 gru 09:24
,km:
![rysunek](rys/132324.png)
ΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔ
8 maj 19:57