Proszę o pomoc.
xxx:
Oblicz objętość i pole powierzchni calkowitej stożka którego podstawa ma pole 24πcm2 a
wysokośc jest dwukrotnością średnicy podstawy.
26 lis 16:16
Janek191:
P
p = π r
2 = 24 π ⇒r
2 = 24 ⇒ r =
√24 =
√ 4*6 = 2
√6
więc
h = 8
√6
l
2 = r
2 + h
2 = 24 + 64*6 = 24 + 384 = 408
l =
√408 = 2
√102
zatem
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| *24 π*8√6 = 64√6 π |
| | 3 | | 3 | |
P
c = P
p + P
b = 24 π + π r*l = 24 π + π*2
√6*2
√102 = 24 π + 4
√612 π =
= 24 π + 8
√153π = ( 24 + 8
√153) π
V = 64
√6 π cm
3
P
c = ( 24 + 8
√153) cm
2
=====================
26 lis 16:36
xxx: Dziękuję!
26 lis 16:44