Wyznaczanie pierwiastków wielomianu zespolonego
Leya: Wiedząc, że jednym z pierwiastków wielomianu:
W(z)=z4−2z3+3z2−2z+2 jest z1=i wyznacz jego pozostałe pierwiastki.
Jak to zrobić? Skoro z1=i to sprężenie jest jest pierwiastkiem czyli z2=−i.
Jak obliczyć resztę? Raczej nie przez dzielenie, bo to raczej niewykonalne. Ktoś pomoże?
26 lis 14:07
Janek191:
z1 = i
z2 = − i
( z − i)*(z + i) = z2 − i2 = z2 + 1
Podziel W(z) przez z2 + 1
26 lis 14:26
Benny: Czemu przez dzielenie jest niewykonalne?
W(z)=z2(z2−2z+2)+(z2−2z+2)
W(z)=(z2+1)(z2−2z+2)
W(z)=(z−i)(z+i)(z−1−i)(z−1+i)
26 lis 14:26